Кіровоград: питання захисту орних земель від посух та опустелювання - на контролі обласної влади

Червень 19, 2014 | Новини | Переглядів: 1189 | Коментарі: 0

На "круглому столі", який сьогодні відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д.І.Чижевського, було розглянуто питання боротьби з опустелюванням та посухою.

Перший заступник начальника головного управління держземагенства у Кіровоградській області Ігор Збаржевецький повідомив учасникам засідання, що сьогодні родючі землі України зазнають впливу деградаційних процесів, найбільшими серед яких є ерозія (близько 57,5% земель країни), забруднення (близько 20%) та підтоплення (близько 12%).
Посадовець відзначив, що одним з вагомих чинників, який негативно впливає на якість ґрунтів є надзвичайно висока сільськогосподарська освоєність Кіровоградщини, порівняно з земельними фондами власне України та провідних держав світу.
Зокрема, якщо сільськогосподарська освоєність країн Європи складає в середньому від 53 до 65%, в України – понад 70%, то в Кіровоградській області цей показник становить 82,8%.
Внаслідок цього спостерігається прогресуюча деградація земель, що, у свою чергу, створює загрозу екологічній безпеці області.
Крім того, надмірне навантаження на земельні угіддя спричиняє активізацію ерозійних процесів. До такого стану призводить нехтування питаннями екологічної придатності земель для використання певних сільськогосподарських культур, зокрема, необґрунтоване збільшення площ просапних культур.
Як наслідок, у деяких районах нашої області розораність сільськогосподарських угідь сягнула понад 90 відсотків. Крім того, через ерозійні процеси площа ярів перевищила 3,5 тис. га, а площа деградованих та малопродуктивних земель склала 270 тис. га.
Також, починаючи з 1993-го року у ґрунтах України на 75 % площ сільськогосподарських угідь склався негативний баланс гумусу, який у 2-3 рази нижчий допустимої норми. Як і в інших областях, у Кіровоградській області також прогресує процес втрати гумусності у ґрунтах.
Виходячи з цього, учасники "круглого столу" наголосили на необхідності посилити заходи, спрямовані на захист ґрунтів.
Варто відзначити, що раніше було прийняте відповідне розпорядження голови обласної державної адміністрації щодо обов’язкової умови при наданні земельної ділянки в оренду або продовження терміну дії договору оренди – забезпечити її ґрунтове обстеження.
Ці обстеження обов’язково фіксуються в агрохімічному паспорті ділянки. І це стало першим дієвим кроком, спрямованим на усунення причин та наслідків негативного впливу на земельні ресурси.
На сьогоднішній день всі накази щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення приймаються виключно при наявності агрохімічного паспорту земельної ділянки.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool