Кіровоград: нарада у міській раді (ФОТО)

Червень 03, 2013 | Новини | Переглядів: 1471 | Коментарі: 0

Обговорення положень Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки стало головним питанням на нанараді міського голови Олександра Саінсуса з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 3 червня.

На підставі Програми економічних реформ "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", яка була запропонована Президентом України Віктором Януковичем та започаткувала проведення структурних змін в економічному та соціальному житті країни, Урядом була розроблена Державна програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.
Олександр Саінсус відзначив, що така Програма розроблена з метою запровадження нових підходів до модернізації пріоритетних галузей національної економіки на найближчі два роки. Активізація розвитку національної економіки, у свою чергу, сприятиме підвищенню соціальних стандартів та рівня добробуту громадян, збільшенню кількості робочих місць.
Тож, стратегічною метою розвитку України є побудова сильної та сучасної європейської демократичної держави з потужною економікою для забезпечення гідного життя кожного громадянина. У той же час, підкреслив міський голова, Державна програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки екстрапольована в низку регіональних програм, таких, як Стратегія розвитку регіону до 2020 року, “Центральний регіон – 2015, “Купуй кіровоградське” та ряду інших, якісне виконання яких дозволить відчути зміни на краще кожному кіровоградцю.
З головними положеннями Державної програми учасників наради ознайомила заступник начальника управління економіки міської ради Аліна Пузакова.
Вона відзначила, що Державна Програма активізації розвитку економіки передбачає шість пріоритетних напрямів:
- підвищення конкурентоспроможності економіки;
- поліпшення інвестиційних умов,
- підтримка національного товаровиробника, реалізація політики імпортозаміщення;
- розвиток високотехнологічних перспективних секторів;
- структурні реформи у стратегічних секторах;
- міжнародне співробітництво та розвиток експортного потенціалу.
Щодо реалізації першого пріоритету підвищення конкурентоспроможності економіки, то основними завданнями визначено удосконалення процедур отримання документів дозвільного характеру, зменшення втручання контролюючих органів у господарську діяльність в результаті чого очікується збільшення кількості підприємств на 20 %, забезпечення збалансованості державних фінансових ресурсів, що передбачає проведення лібералізації податкової системи, а саме: зниження податкового навантаження шляхом внесення змін до законодавства, що в свою чергу забезпечить зменшення тіньового сектору економіки та забезпечення оптимального рівня інфляції, зокрема шляхом розвитку ринку цінних паперів, випущених органами місцевого самоврядування;
Крім того, передбачається створення банку розвитку з метою стимулювання та підтримки пріоритетних сфер економіки, реалізації інвестиційних та інноваційних проектів, залучення довгострокових зовнішніх інвестицій в національну економіку. (На функціонування державного банку розвитку у 2014 році передбачено залучити 10 млрд. грн.;), підвищення рівня відповідальності роботодавців за порушення трудового законодавства умов оплати праці та легалізації заробітної плати, шляхом прийняття відповідних законодавчих та підзаконних нормативних актів. А на міському рівні буде продовжуватись робота міської та районних у місті робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та занятості населення і розроблення та впровадження новітніх технологій.
Другим пріоритетним напрямком Державної програми активізації розвитку економіки передбачає поліпшення інвестиційних умов шляхом стимулювання реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки.
Тут, відзначила Аліна Пузакова, на території міста Кіровограда проводиться робота по реалізації наступних інвестиційних проектів: «Створення індустріального парку машинобудування «Кіровоградський», «Створення індустріального парку по переробці сільськогосподарської продукції та оптового ринку з продажу сільськогосподарської продукції», «Будівництво льодового палацу», «Будівництво овочесховища» та «Будівництво сміттєпереробного заводу»;
Іншими важливими напрямками залишаються стимулювання інвестиційної активності суб’єктів малого підприємництва та підтримка малого та середнього підприємництва, у тому числі пряма державна фінансова підтримка проектів інвестиційного напряму.
На місцевому рівні це перш за все фінансування інвестиційних проектів суб’єктів господарювання на умовах співфінансування з Регіональним фондом підтримки підприємництва у Кіровоградській області, яким на 2013-2014 роки передбачено кошти в сумі 620,0 тис. грн.
В цей же час Програмою розвитку малого та середнього підприємництва у м. Кіровограді передбачені кошти в сумі: на 2013 рік – 100,0 тис.грн., та на 2014 рік – 150,0 тис. грн.
З початку 2013 року в рамках реалізації даного пріоритетного напряму в м. Кіровограді підтриманий інвестиційний проект «Закупівля швейних машин для герметизації швів» ТОВ «Фірма Куртаж».
Третій пріоритет роботи уряду — підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення, для реалізації якого Планом дій передбачені наступні заходи:
- забезпечення державної фінансової підтримки та запровадження механізму заохочення придбання сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва. Захід передбачає надання державної підтримки для придбання близько 4000 одиниць складної сільськогосподарської техніки на 2,8 млрд. грн., з яких за рахунок держбюджету – 333,6 млн. грн.
- стимулювання вітчизняних товаровиробників до впровадження інноваційних технологій шляхом модернізації та будівництва тваринницьких об'єктів.
- стимулювання впровадження інноваційних технологій у рослинництві з метою імпортозаміщення, що сприятиме підвищенню потужностей олійно-екстракційних підприємств на 20 %, або до 14,8 млн. тонн на рік.
Невід’ємною частиною Програми є розширення мережі стаціонарних торговельних об’єктів.
На сьогодні, в Кіровограді забезпеченість складає 504 кв. м при діючому для міст нормативі – 448 кв. м.
Реалізація даного закону відкриває можливості збільшенню частки реалізації вітчизняних товарів у загальному обсязі роздрібного товарообороту підприємств до 62,5 %.
Створення умов для проведення модернізації, технічного переоснащення підприємств металургійного комплексу, машинобудування та хімічної промисловості передбачає звільнення вітчизняних підприємств від сплати ввізного мита в разі імпорту обладнання та комплектувальних виробів до нього, які не виробляються в Україні.
На міському рівні в рамках реалізації даного пріоритетного напрямку Державної програми активізації економіки проводиться робота по створенню кластеру «Машинобудування», що сприятиме:
- розвитку сільськогосподарського машинобудування;
- розробці та впровадженню нової продукції;
- кооперації в межах кластеру;
- просуванню товарів та послуг учасників Кластера за межі регіону та України;
- Створення нових робочих місць;
- розвитку людських ресурсів Кластера.
Четвертий пріоритет - розвиток високотехнологічних перспективних секторів. Так Планом заходів по реалізації Програми передбачено створення на ПрАТ “Гідросила АПМ” потужностей з виробництва редукторів для автобетонозмішувачів з виробничою потужністю 2000 вузлів на рік з подальшим нарощуванням обсягів їх виробництва. Це надасть змогу створити 50 нових робочих місць.(Обсяг фінансування, що передбачений на реалізацію проекту складає 15,0 млн. грн.), збільшення обсягів імпортозаміщення сільськогосподарською технікою до 20 % та забезпечення спільного виробництва 400 одиниць зернозбиральних комбайнів та 1500 тракторів. (Обсяг передбаченого фінансування 5,0 млрд. грн.;), створення потужностей для серійного виробництва ПАТ по виробництву сільськогосподарської техніки “Червона зірка” широкозахватних посівних комплексів та дискових борін (обсяг фінансування 100,0 млн. грн.).
І заключний пріоритет - міжнародна співпраця та розвиток експертного потенціалу. Він передбачає:приведення українського законодавства та практики у відповідність до норм стандартів Європейського Союзу, створення комплексної системи просування вітчизняних товарів на зовнішні ринки, а саме сертифікація продукції на відповідність міжнародним стандартам. У Кіровограді наміри на сертифікацію висловили ПАТ "Кіровоградський завод дозуючих автоматів" (на котли для опалення приміщень), ПАТ "Кіровоградський хлібозавод" (на управління безпекою харчових продуктів) таТОВ "ГрадОлія" (на нерафіновану олія);
Загалом на реалізацію Державної Програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки планується витратити майже 461,0 млрд. грн.

джерело

фото Ігоря Філіпенка.

Кіровоград: нарада у міській раді (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool