Кіровоград: міська влада може і буде діяти виключно в межах правового поля

Вересень 03, 2013 | Новини | Переглядів: 1056 | Коментарі: 0

Темі регулювання земельних відносин у Кіровограді була присвячена прес – конференція у Кіровоградській міській раді, яку провели перший заступник міського голови Володимир Каніщев, начальник управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Володимир Пидорич та начальник управління містобудування та архітектури Вадим Мездрін.

Необхідно відзначити, звернув увагу під час прес – конференції Володимир Каніщев, що з 1 січня 2013 року окремими положеннями Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо обов’язковості розроблення детального плану території чи виконання зонування під час надання або зміни цільового призначення земельних ділянок, фактично зупинило надання земельних ділянок для містобудівних потреб, в т.ч. під час реалізації інфраструктурних та інвестиційних проектів, будівництві житла та об’єктів соціального забезпечення. Зазначені зміни призвели також до неможливості укладання договорів оренди землі, що спричиняє відсутність нових надходжень коштів до місцевого бюджету у частині сплати орендної плати за користування земельними ділянками. Це стало значною проблемою у врегулюванні земельних питань на території міста.
Міська влада знайшла вихід із ситуації, що склалася, підкреслив Володимир Каніщев. У Кіровограді пішли паралельно двома шляхами. 30 травня 2013 року Кіровоградською міською радою було прийнято рішення «Про затвердження Тимчасового порядку розміщення об’єктів містобудування та надання вихідних даних для їх проектування». Пунктом 2 даного порядку врегульоване питання передачі земельних ділянок шляхом розроблення детального плану території. Всі заявники були проінформовані щодо нового порядку передачі земельних ділянок. Після чого на черговому засіданні сесії міської ради були прийняті перші рішення щодо розроблення детального плану юридичними та фізичними особами.
Одночасно, враховуючи той факт, що на сьогодні ми користуємося генеральним планом міста Кіровограда, який був затверджений ще в 2001 році, управлінням містобудування та архітектури Кіровоградської міської ради була розроблена комплексна програма внесення змін до генерального плану. Виконання даної програми розраховане на декілька років. У зв’язку із змінами в законодавстві обов’язковим документом у складі генерального плану, або як окремий документ, має бути план зонування території.
На сьогодні план зонування території міста Кіровограда розроблено та пройдено передбачену згідно діючого законодавства процедуру підготовки містобудівного документа для винесення його на затвердження пленарного засідання Кіровоградської міської ради. Проект рішення про затвердження плану зонування стоїть у порядку денному чергового засідання сесії 10 вересня поточного року і є всі шанси, що міська рада підтримає такий необхідний проект рішення.
Затвердження плану зонування дасть можливість міській раді спростити та прискорити процедуру вирішення земельних питань, а це в основному існуючий приватний сектор де наші мешканці міста без документів на землю не мають можливості рухатись далі в питаннях узаконення самовільно реконструйованих або отримання дозвільних документів на заплановану реконструкцію чи будівництво індивідуальних житлових будинків та господарських споруд.
Станом на 01 вересня 2013 року в управлінні земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища на виконанні знаходиться 653 заяви щодо надання дозволів на розроблення документацій із землеустрою.
Володимир Каніщев під час прес – конференції не уникав гострих питань журналістів щодо здійснення у Кіровограді забудов у зелених зонах чи на прибудинкових територіях.
Міська влада, наголосив перший заступник міського голови, може і буде діяти виключно в межах правового поля. А це, у більшості випадків, шлях через судові рішення.
Принциповим є те, підкреслив Володимир Каніщев, що міська влада стоїть на позиції повернення земельних ділянок, отриманих з порушеннями чинного законодавства, до комунальної власності. Проте дуже важко доводити в судах свою правоту, коли на руках у опонентів є всі необхідні документи на право власності, отримані в попередні роки. Проте така робота здійснюється постійно і можна констатувати певні результати. В судовому порядку розірвані договори оренди земельних ділянок між міською радою та ТОВ “Промтехресурс” по просп. Промисловому, ТОВ “Созидатель-1” по вул. Фрунзе (біля Ковалівського парку) та 2 договори оренди в районі проїзду Підлісного. Ці земельні ділянки повернуті територіальній громаді міста. Крім того, до комунальної власності повернуто парк імені Пушкіна, що знаходився в оренді ПП «Агрооптсервіс».
Сьогодні ведеться активна робота щодо повернення земельної ділянки по вул. Медвєдєва (біля входу до запасного поля стадіону «Червона зірка») переданої в оренду ТОВ «Містраль» та території скверу “Центрального”.

джерело, фото Ігоря Філіпенка.

Кіровоград: міська влада може і буде діяти виключно в межах правового поля

Кіровоград: міська влада може і буде діяти виключно в межах правового поля


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool