Кіровоград: лікарю лікарні оголошено про підозру у вчинення кримінального правопорушення

Вересень 07, 2013 | Новини | Переглядів: 997 | Коментарі: 0

Розслідування кримінального провадження відносно ненадання медичної допомоги хворому на відкриту форму туберкульозу працівником Кіровоградської обласної протитуберкульозної лікарні завершено, обвинувальний акт скеровано на розгляд суду.

Про це повідомив прокурор Кіровоградського району Олег Іваніщев. «Досудове розслідування у вказаному провадженні, наразі, завершено. В ході його проведення встановлено, що до чергового лікаря-фтизіатра вказаного медичного закладу звернувся тяжко хворий на хронічну форму туберкульозу з проханням надати йому медичну допомогу та госпіталізувати. При цьому хворий надав довідку про звільнення з Кременчуцької ВК №69 в зв’язку з хворобою та виписку із медичної карти амбулаторного хворого. Черговий лікар відмовила прийняти хворого в лікувальний заклад, мотивуючи тим, що у нього немає направлення з обласного туберкульозного диспансеру. Після відмови тяжкохворий прийшов до паркової зони на території лікарня де перебував два дні. І лише після втручання сторонніх осіб його було госпіталізовано. Невдовзі хворий помер від інтоксикації в результаті туберкульозу легень, що підтверджується висновком судово-медичної експертизи», - зазначає Олег Валерійович.
Однак, за словами прокурора, навіть при своєчасній госпіталізації врятувати життя хворому було не можливо. «Згідно висновків комплексної судово-медичної експертизи, підстав стверджувати про причинний зв'язок між ненаданням медичної допомоги та смертю хворого немає, оскільки, при захворюванні, яким страждав померлий, навіть при своєчасній та в повному обсязі наданій медичній допомозі сприятливий перебіг хвороби неможливий. Проте, такий висновок не знімає відповідальності з лікаря, який відправив тяжкохворого з відкритою формою туберкульоз помирати на вулицю», - підкреслив Олег Іваніщев.
В рамках досудового розслідування лікарю-фтізіатру Кіровоградської обласної протитуберкульозної лікарні було оголошено про підозру у вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 139 КК України, тобто ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, якщо йому відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого.
Варто також зазначити, що у вказаному медичному закладі проведено прокурорську перевірку на предмет додержання законодавства про охорону здоров’я. Її результати засвідчили невідповідність правил перебування пацієнтів вимогам законодавства. Зокрема, в них відсутні правила екстреної медичної допомоги.
На усунення порушення закону начальнику управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації та головному лікарю були внесенні подання, які розглянуті та задоволені.
Прес-служба прокуратури області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool