Кіровоград: «круглий стіл» щодо вилучення терміну Велика Вітчизняна війна із загального вжитку у нормативно-правових документах та навчальній літературі

Червень 12, 2013 | Новини | Переглядів: 990 | Коментарі: 0

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося засідання "круглого столу" за участі представників громадських організацій області-членів громадської ради при облдержадміністрації.

Учасники "круглого столу" висловили свої думки стосовно законопроекту, зареєстрованого у Верховній Раді, щодо вилучення терміну Велика Вітчизняна війна із загального вжитку у нормативно-правових документах та навчальній літературі

Першим своїми думками поділився голова Кіровоградської обласної організації Організації ветеранів України Василь Єфименко: "Наша організація виступає категорично проти переписування історії та маніпуляцій історичними фактами в залежності від настрою політичних діячів. Подвиг радянського народу – захист Вітчизни – визнаний в усьому світі. Солдати захищали свою Вітчизну - Україну, Білорусію, Росію. Це є великий подвиг".
Чітку й однозначну думку має і Анатолій Джемига (Спілка учасників бойових дій та ветеранів м. Кіровограда): "Ніяких змін в історичній Перемозі радянського народу у Великій Вітчизняній війні над фашистською Німеччиною не може бути. Ця Перемога звільнила народи Європи від коричневої чуми фашизму. Хто так не думає – той не патріот України".
Голова громадської організації "Спілка підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області" Олена Надутенко зазначила, що солдати-визволителі називали ту війну – Вітчизняною. І ось уже протягом останніх 68 років ту війну називають не інакше як Вітчизняною. "І ми, нащадки, маємо шанувати подвиг наших батьків. Європа і євроінтеграція – це добре. Але відмовлятися від своєї історії в залежності від амбіцій політичних лідерів – це злочин та зневага до самих себе", - переконана Олена Надутенко.
Іще більш категорично висловився В’ячеслав Іванов, голова Ради Кіровоградської обласної громадської організації "Об’єднання ветеранів розвідки України": "Маніпуляція такими словами – це дурість. Ми маємо поважати пам'ять наших предків. Як можна пояснити ветеранам, що єдине на що спроможні сучасні політики – це зміна слів".
А от голова Кіровоградської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Віктор Остащук своєю позицією лише доповнив слова В’ячеслава Іванова. Він переконаний, що заміна таких понять є не тільки недоцільною, але і злочинною. "Представники нашої організації беруть постійну участь у різних заходах спрямованих на вивчення та збереження пам'яті про перемогу у Великій Вітчизняній війні. Народ, який переміг фашизм, називав себе радянським. Це наша історія, подобається це комусь чи ні. На нашу думку потрібно більше уваги приділяти патріотичному вихованню молоді, вихованню гордості за таку величну перемогу наших предків. А маніпуляції з поняттями – чи є це гарним прикладом для молодого покоління, чи допоможе це дітям зрозуміти наскільки подвиг народу є великим? Чого ми навчимо дітей такими політичними спекуляціями?", - наголосив він.
Висловився і голова громадської ради при Кіровоградській обласній державній адміністрації Сергій Катренко: "Такими змінами буде показано неповагу до наших батьків, до мільйонів загиблих. Велика Вітчизняна війна залишила занадто глибокий слід в історії багатьох народів, щоб через 70 років її перейменовувати. Набагато кращим є вивчення історії, та виховання у молодого покоління поваги до воїнів-визволителів".


Недоцільним такий законопроект вважає і Юрій Яценко (Спілка Козаків Війська Запорозького Буго-Гардівського-Кодацько-Інгульського Округу). "Велика Вітчизняна війна є нашою історією, - підкреслив він, - І переписувати історію через півстоліття це нерозумно. Саме через пам'ять ми виражаємо повагу до великого подвигу наших дідів і батьків. А зміна чи заміна таких понять для багатьох є незрозумілою".
До обговорення долучився голова Кіровоградської обласної Асамблеї інвалідів Олександр Боршуляк: "Наразі таке перейменування є неважливим. Також постає питання: якщо зміни будуть внесені, за чиї кошти будуть переписуватися підручники, та хто виграє такі тендери, і кому це вигідно. Набагато краще було б вирішувати нагальні питання ветеранів війни – медична допомога, соціальний захист. Про які зміни назв можна говорити, якщо сучасна молодь не може точно сказати хто і з ким воював в період 1941-1945 років. Краще приділяти більше уваги патріотичному вихованню молодого покоління, це і буде виявом вдячності нашим предкам за Велику Перемогу".
Не залишилися осторонь обговорення резонансного питання і профспілки області. Так, голова Кіровоградської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Світлана Скалько наголосила, що подібні зміни є великою неповагою. Вона переконана, що прийнявши такий законопроект важко дивитися в очі ветеранам буде усім, адже виходить отака їм дяка за перемогу, за яку вони заплатили власною кров'ю.
Учасники "круглого столу" планують звернутися до Президента України та Генеральної Прокуратури України із клопотанням про недопустимість розгляду подібних законопроектів та притягнення їх авторів до відповідальності.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool