Кіровоград: експозиція «Театральна палітра художника»

Грудень 16, 2014 | Новини | Переглядів: 943 | Коментарі: 0

16 грудня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію, яка присвячена ювілею художника-земляка, головного художника Кіровоградського обласного українського музично-драматичного театру імені М.Кропивницького, заслуженого діяча мистецтв УРСР Василя Георгійовича Єрьоменка (1919 – 2000).

Народився Василь Єрьоменко 16 грудня 1919 року у селі Дмитрівці Знам’янського району. Після закінчення школи навчався на художньому відділенні Херсонського училища керівників колективів художньої самодіяльності, потім був призначений на роботу у Рівненський театр. Перша п’єса, яку оформлював молодий художник була «Наталка Полтавка», сценографія вистави та талант акторів справила на хлопця величезне враження.
З 1944 по 1980 роки він працював у театрі імені Кропивницького на різних посадах: художник-декоратор, завідуючий постановочною частиною, художник-постановник та головний художник театру з 1966 року. Працюючи у театрі, оформлював вистави, які користувались у глядачів великою популярністю – «Маруся Богуславка» М.Старицького, «Дай серцю волю, заведе в неволю» М.Кропивницького, «Хазяїн» І.Карпенка-Карого, «Микола Джеря» І.Нечуя-Левицького та багато інших. Про Василя Єрьоменка його колеги говорили, що він оволодів театральною магією сценографа.
У кожному театрі гра артистів не має сенсу без чудово оформленої сцени, без необхідних декорацій, без прекрасно підібраних костюмів. Ні один театр світу не обходиться без послуг художників - професійний чи самодіяльний, дитячий чи дорослий, драматичний чи комедійний. А саме цим займався все своє життя театральний художник, наш земляк Єрьоменко В.Г.
Сам майстер про себе казав: «Я – художник. І те, що все моє життя присвячене театру, вважаю великою удачею для себе. На сцені повинно бути красиво. Найвища нагорода художнику – коли відкривається завіса, а в залі лунають оплески!».
В музейній експозиції презентовані ескізи декорацій до театральних вистав «Сьогодні і завжди» за п’єсою Г.Мазіна, «Сонячний дім» Сімукова, «Маріне» Бараташвілі та «Звичайна людина» Л.Леонова. Ці твори ставив наш Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького протягом тих років, коли там працював В.Г.Єрьоменко.
Також у вітрині представлені портрет В.Г.Єрьоменка та програми різних театральних вистав (50-60 роки ХХ ст.), художником – оформлювачем яких був Василь Георгійович: «Зоря миру», «Микола Джеря», «Чумаки», «Людина шукає щастя», «Марія» та інші.
Художником та його родиною було передано до фондів Кіровоградського обласного художнього музею біля 100 робіт на театральну тематику.

Ольга Шаповал - зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool