Кіровоград: Експозиція приурочена пам’яті Георгія Топнікова (фото)

Грудень 17, 2012 | Новини | Переглядів: 979 | Коментарі: 0

14 грудня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилася експозиція пам’яті Георгія Олександровича Топнікова.

26 листопада 2012 року пішов з життя художник - аматор, художник – графік, ілюстратор, артист та сценарист самодіяльного лялькового театру, учасник бойових дій Георгій Олександрович Топніков.
Георгій Олександрович народився 14 грудня 1927 року в м.Ленінграді (м. Санкт-Петербург). В місті на Неві пройшли дитячі роки та буремна юність. Під час Великої Вітчизняної війни у блокадному Ленінграді юний Георгій у складі бригади художників розписував велечезні полотна, які згодом використовували для покриття фасадів зруйнованих будівель, або унікальних архітектурних споруд, створюючи так звані «обманки» для дезорієнтації ворожих бомбардувальників. Після війни Георгій Олександрович продовжив займатися художньою творчістю.
Доля тісно пов’язала Г. Топнікова з культурою та образотворчим мистецтвом, театром та ляльками, адже цей казковий світ таїть у собі невинність дитинства, його чистоту й безпосередність, дивним чином поєднаних з віковічною мудрістю буття. Працював спершу в містах Ленінграді, Києві, у 70-х роках переїхав у до Кіровограду. У нашому місті його трудова діяльність була тісно повязана з заводом «Червона зірка», займався промисловим дизайном. У 1981-1982 роках Георгій Олександрович Топніков втілював у життя свої вміння і творчі знахідки у якості завідуючого постановочною частиною обласного театру ляльок. Разом з колегами працював над прекрасною виставою «Сонячний промінчик» А.Попеску, яка стала Лауреатом фестивалю румунської драматургії у м. Москві.
З 90-років Г.О. Топніков іллюструє гумористичну сторінку розважального додатоку до газети «Кіровоградська правда» – «Забава» та активно співпрацює з публіцистом, сатириком, юмористом та кореспондентом місцевих періодичних видань Анатолієм Петровичем Юрченком, з 2000 року іллюструє збірки сатири та гумору члена обласного літературного об’єднання «Степ», літературних клубів «Євшан» та «Парус» Анатолія Порфирійовича Курганського.
Після закінчення своєї трудової діяльності Георгій Олександрович був завжди бажаним та частим гостем в стінах Кіровоградського обласного художнього музею. Так, у 2011 році відбулася його творча зустріч зі студентами ІV курсу психолого – педагогічного факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. На імпровізованій сцені Георгій Олександрович розігрував фрагменти лялькових вистав за творами Шарля Перро «Кіт у чоботях», «Попелюшка» та лялькової вистави для дорослих за власним сценарієм «Кохання – свіча», а також знайомив майбутніх вчителів початкових класів з різними видами театральних ляльок. В рамках творчої зустрічі Г.О. Топніков провів майстер – клас по виготовленню плоскісної ляльки.
В експозиції представлені роботи та матеріали із фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею, які передані у 2004 році Георгієм Олександровичем Топніковим: «Автопортрет. «Репризи – це серйозно» (2004), «Портрет ветерана Трусова», «А у нас у дворі немає гуляти де дітворі» (2004), «Зруйнована фортеця. Бердянськ» (1963), ескіз-роздуми «Ноша художника», представлено медаль за оборону Ленінграда та ювілейні нагороди. Також експонуються матеріали із приватних колекцій: Анатолія Петровича Юрченка: архівні матеріали, статті із газет, дружні шаржі, комікси, ескізи іллюстрацій збірки сатири та гумору «Лекарство от…» (1998) та ін., Анатолія Порфирійовича Курганського: збірники літературно-художнього видання гумору і сатири іллюстрованого Топніковим: «Міняю, куплю, продам» (2002), «Веселі заповіти» (2003), Обоє рябоє (2004) видавництва «Степ», «Несправедливі сни» (2006), видавництва КОД, збірки любовної та пейзажної лірики «Скраю осені» (2009), «Часу криниця» (2012) видавництва «Імекс - ЛТД» та Ірини Генріхівни Белінської: сюжетна робота «Прогулянка» (2002).
Для колективу обласного художнього музею Георгій Олександрович був і залишається взірцем самовідданого та безкорисного служіння своїй справі, наставником, щирим другом, енергійною та неординарною особистістю. Доброзичливість у ставленні до людей була безмежною, любов до рідної справи була прикладом для всіх музейних співробітників та особливо для молодого покоління.

На відкритті виставки виступили Анатолій Юрченко, Анатолій Курганський, Ірина Белінська, Павло Босий. На виставку завітали учні 8-В класу (кл. керівник Галина Гребенюк) гімназії № 9 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області, які опікувалися Георгієм Олександровичем Топніковим як учасником Великої Вітчизняної війни.
Також було продемонстровано документальний фільм за участю Г.О.Топнікова (фільм надано Родіоном Зантарія).

Кіровоград: Експозиція приурочена пам’яті Георгія Топнікова (фото)

Кіровоград: Експозиція приурочена пам’яті Георгія Топнікова (фото)

завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею Олена Степанок,
науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею Наталія Овчаренко
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool