Кіровоград: експозиція присвячена Дню Конституції України

Червень 27, 2015 | Новини | Переглядів: 977 | Коментарі: 0

26 червня 2015 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію, присвячену Дню Конституції України.

28 червня 1996 року, фактично – уночі, на засіданні V сесії II скликання Верховної Ради України був ухвалений Основний Закон нашої держави - Конституція України, яка набула чинності в той же день. Відтоді українці відзначають цю пам’ятну дату, як державне свято - День Конституції України. Прийняття Конституції відродило у серцях мільйонів патріотів надію на те, що тепер, нарешті, Україна піде по тому шляху, якім вже давно йдуть усі цивілізовані держави світу. Адже саме Конституція будь-якої держави є основним чинником і гарантом нормального її функціонування в рамках чітко визначеного правового поля.

Україна має давню та цікаву традицію конституційного процесу, що сягає своїм корінням ще часів Київської Русі, зокрема в той період був прийнятий кодекс законів «Руська Правда», також однією з предтеч Конституції України є «Конституція прав і вольностей Війська Запорозького» написана гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом в 1710 році. Це був унікальний політико-правовий документ початку XVIII століття, який на 80 років випередив американський, французький, норвезький, нідерландський та інші Основні Закони.
Кожного року дана подія стає приводом не стільки для радості, скільки - для глибоких та сумних роздумів, особливо зараз в часи так званої гібридної війни. Знову перед суспільством постають нові питання та виклики. Права й свободи громадян, що прописані в діючій Конституції так і залишаються на папері. Зараз суспільство, як і держава стоїть на порозі прийняття нової української Конституції, але ми не маємо гарантії, що новий Основний Закон не буде носити декларативний характер.

В експозиції представлені зразок Основного Закону, проект обговорення змін до Конституції України, текст гімну України, державний прапор, вишитий хрестиком герб України.
Складовою даної експозиції є робота, що презентує символіку нашої держави, у даному випадку – Малий Герб України. Це виконаний у техніці вишивки хрестиком твір «Боже, великий, единый, нам Украину храни!», автором якого є колишній співробітник Кіровоградського обласного художнього музею, майстриня Наталія Рєпкіна.

Основою експозиції стала картина Миколи Гнатовича Бондаренка (1914 – 1999) «Ще не вмерла Україна», яка була створена на хвилі національного піднесення у 1993 році. Робота віддзеркалює усю історію нашої держави, презентуючи цілий ряд цікавих історичних особистостей, що сприяли формуванню національної свідомості українців та становленню України як незалежної, демократичної держави європейського зразка.

Микола Правда науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool