Кіровоград: експозиція, присвячена 65-річчю з дня народження Віктора Петракова (фото)

Грудень 27, 2012 | Новини | Переглядів: 1091 | Коментарі: 0

17 грудня 2012 року громадський діяч, краєзнавець, перший заступник голови Кіровоградського земляцтва «Єлисаветград» в м. Москві, радник Міністра культури Російської Федерації, лауреат Кіровоградської обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястрєбова Віктор Петраков відзначив своє 65-річчя.

До ювілею Віктора Васильовича Петракова в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію, в якій представлено експонати передані ювіляром до фондового зібрання музею та підбірка фотоматеріалів.

За сприяння В. В. Петракова в 2007 році було здійснено оформлення та перевезення колекції творів видатного земляка, народного художника СРСР Петра Оссовського через державний кордон Росії для створення відділу обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».
Віктор Васильович є автором та куратором низки виставкових проектів як в музеї так і за його межами, серед них фотовиставки «Крилата пам’ять Перемоги», «Китай очима земляка» та ін.
За його ініціативи й активної участі співробітниками обласного художнього музею підготовлено до друку альбом знаного художника-земляка Володимира Федорова «Кіровоградщина в творах Володимира Федорова».
Віктор Петраков є автором чисельних статей, публікацій та монографій про єлисаветградщину-кіровоградщину, випустив серію листівок про відомих особистостей краю, серед них і Олександр Осмьоркін, Петро Оссовський, Микола Раєвський, Арсеній Тарковський, Олександр Ільїн, Лев Мацієвич та багато ін.
Віктор Васильович опікується Настусею Шкодою - чудовою талановитою дівчиною, на долю якої випало чимало випробувань. До 20-річчя молодої мисткині та активної учасниці танцювальних конкурсів підготував та презентував вітальні листівки та в тому ж 2011 році передав Анастасії спецільні інвалідні візки (і для покращення життєдіяльності і для танців на візках).
Звідусіль Віктор Васильович привозить особисто та передає друзями і знайомими до музеїв, бібліотек, архівів, навчальних закладів (переважно саме Кіровограда) цікаві матеріали, альбоми, книги, листівки, медалі та ін. предмети.

В свої, нетривалі за часом, приїзди на Кіровоградщину Віктор Васильович встигає всюди. То він на презентаціях, творчих зустрічах, вітальнях та урочистостях в бібліотеках, музеях, навчальних закладах та ін., то вже дає інтерв’ю на радіо, телебаченні, в пресу, то вже спілкується з представниками влади, краєзнавцями, митцями… Не випадково, відомий скульптор-медальєр, член Національної спілки художників України В’ячеслав Васильович Попов до 55-річного ювілею Віктора Петракова створив чудову пам’ятну медаль «Всегда в движении», що влучно відображає життєву енергію нашого шанованого ювіляра.

Тетяна Ткаченко – директор Кіровоградського обласного художнього музею

Кіровоград: експозиція, присвячена 65-річчю з дня народження Віктора Петракова (фото)

Кіровоград: експозиція, присвячена 65-річчю з дня народження Віктора Петракова (фото)

 


Віктор Петраков. Довідково

Народився 17 грудня 1947 року в м. Васильків Київської області (в паспорті записано 3 січня ).
Закінчив Кіровоградський державний педагогічний інститут у 1969 році та Полтавський державний педагогічний інститут у 1977 році.
Працював у містах Кіровограді та Світловодську, потім був запрошений до Москви, де трудився в ЦК ВЛКСМ у секторі «Олімпіада-80», був відповідальним за розвиток дитячого спорту у Відділі спортивної та оборонно-масової роботи, був членом Президій Федерацій парусного спорту і шахів СРСР. Був направлений в Лаос у якості радника з розвитку молодіжного руху, підприємництва та туризму. Пройшов підготовку в Центрі менеджменту та інновацій Інституту молоді.
1996 - 2012 роки - в системі Національної служби по збереженню культурних цінностей (від заступника керівника до очільника Росохоронкультури).

Діяльність Віктора Васильовича сприяла поверненню в Україну фрагментів фресок Михайлівського Золотоверхого Собору, унікальних ікон, нагород та інших експонатів.
Віктор Петраков був нагороджений медаллю «За трудову відзнаку», орденом «Трудового Червоного прапору», медаллю «1500-річчя Києва», медаллю «300 років Російському флоту», медаллю «850 років Москві», орденом «За заслуги перед Вітчизною» ІІ ступеня, орденом преподобного Сергія Радонежського ІІІ ступеня, орденом дружби Лаоської Народної Демократичної республіки, Орденом пошани та ін.
Удостоєний Національної премії Російської Федерації «Краща книга року» у 2006, 2007 та 2010 роках. Отримав Подяку Президента Російської Федерації за активну участь у підготовці та здійсненні доставки історичних реліквій крейсера «Варяг» у Росію.
За вагомий внесок у справу збереження і повернення історичного і культурного надбання Росії та України, за зміцнення дружби і культурного співробітництва з Україною Віктор Васильович був відзначений державними нагородами України – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2006) та орденом «За заслуги» ІІ ступеня (2012).
Є лауреатом Кіровоградської обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястрєбова за 2005 рік за книгу «Маленький Париж. Елисаветград в старой открытке» (2004).


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool