Кіровоград: експозиція до Дня рибалки

Липень 12, 2013 | Новини | Переглядів: 990 | Коментарі: 0

11 липня 2013 року у відділі Кіровоградського обласного художнього музею - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію до Дня рибалки.

В цьому році День рибалки припадає на 14 липня, оскільки це свято відзначається щорічно кожної другої неділі липня (згідно Указу Президента України від 22 червня 1995 року № 464/95). Його по праву можна вважати всенародним, адже відзначається воно не тільки тисячами любителями рибної ловлі, а й тими, хто вважає дане заняття романтичним дотиком до природи, що несе людині радість і насолоду.

Основу експозиції до Дня рибалки складають твори Петра Оссовського, славетного художника-земляка, народного художника СРСР, лауреата Державної премії СРСР, дійсного члена Російської Академії мистецтв, чия творчість визначає обличчя сучасного світового мистецтва.
Роботи Петра Павловича присвячені рибалкам, яких він змалював, подорожуючи по світу. Під час своїх подорожей він вивчав культуру, побут та звичаї людей, адже ніщо так не характеризує країну, як люди, які там живуть. Один з циклів робіт, які експонуються в галереї, розкриває образи чеських рибалок, адже в Чехії рибний промисел дуже розвинений – золотавий короп, якого спеціально вирощують, входить до складу страв національної чеської кухні.
Петро Павлович у «Записних книжках художника» розповідає про свої особисті знайомства і спілкування з рибалками та їх сім’ями.
В експозиції представлені також репродукції робіт П. Оссовського. Одна з них - «Рибалки Псковського озера», яка є монументальним описом людей псковської землі. Петра Павловича зацікавила не побутова сцена, побачена в житті, а задача зобразити щільну стіну хлопців, за спинами яких їх будинки, батьки, матері, жінки, діти, і, нарешті, рідна земля.
Петро Павлович передає у своїх роботах всю ту внутрішню красу, спокій, доброзичливість, і разом із тим простоту, якими володіють люди, що займаються рибними промислами.

Частину експозиції склали роботи відповідного тематичного спрямування з фондового зібрання музею, які ілюструють процес рибної ловлі, портрети рибаків та їх трофеї. Авторами цих картин є відомі художники-земляки - В.О. Федоров, І.В. Смичек та інші. Також в експозиції представлені роботи В.О. Серова та Г.С. Меліхова.

Робота В.О. Серова «Щука» виконана у графічній техніці як ілюстрація до байки І. Крилова «Щука». Валентин Олександрович Серов - представник художнього об’єднання «Світ мистецтва», академік живопису, член ради Третьяковської галереї. У його графічних роботах з’єднуються діаметрально протилежні якості, які можуть бути притаманними художньому витвору. В ілюстраціях до байок І. Крилова вражає поєднання реалістичності зображених персонажів із їх яскравою образною характеристикою. Майбутній великий художник народився 19 січня 1865 року у Петербурзі, в сім’ї відомого композитора О.Н. Серова. Все життя В. О. Серова оточувало мистецтво. Навчався Валентин Олександрович спочатку у німецького художника-офортиста А. Кемпінга, потім його вчителем став І. Е. Репін. У 1880 році по рекомендації Репіна, Серов потрапляє до Художньої Академії, і навчається у П.П.Чистякова. Представлена в експозиції робота Валентина Олександровича свідчить про те, що він був не тільки віртуозним живописцем, але і прекрасним графіком.

Г.С. Меліхов – також унікальний майстер пензля, народний художник України, лауреат Державної премії СРСР, заслужений діяч культури Польщі. Представлені в експозиції його роботи - це ілюстрації для видання О.С.Пушкіна «Казка про рибака та рибку».
Георгій Степанович народився 1908 року у Харкові. Творчий шлях художник розпочав у кінці 20-х років минулого століття. У 1933 році вступив до Харківського художнього інституту, у 1935 році - до Київського державного художнього інституту. Навчання у майстрів, які були гордістю української художньої реалістичної школи (М.С.Федоров, Ф.Г. Кричевський, П.Г. Волокидін) сприяло подальшому розвитку професіоналізму, дало молодому художнику чудову майстерність, завдяки якій він вписувався в свій час. Його творча спадщина вражає своїм різнобарв’ям і багатством. Роботи, представлені в експозиції, підкорюють своєю свіжістю і чистотою кольору, а також композиційно влучно передають ту гамму почуттів, яка охоплювала героїв на протязі казки.

Серед робіт, які присвячені головному «трофею» рибака - рибі, виділяється робота «Натюрморт з рибами» (1975 р.), автор якої – видатний кіровоградській художник, член Спілки художників СРСР В.О.Федоров (1920-1986).
Володимир Олександрович народився 7 лютого 1920 року в місті Кіровограді у робітничій сім’ї. В 1940 р. закінчує Одеське державне училище ім. Грекова. Брав участь у Великій Вітчизняній Війні. Офіцер запасу, нагороджений медалями і орденом Вітчизняної війни П ступеня, був демобілізований у 1947 р. Повернувшись до рідної домівки, брав активну участь у культурному житті міста і області, працював в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, в товаристві художників, в обласному Будинку народної творчості, викладачем на курсах підготовки керівників художньої самодіяльності.
Федоров був щедро обдарованим живописцем. Його колеги найперше відзначали в ньому тонке відчуття кольору, гармонію тонів, які майже ніколи не порушувалась. Всі роботи його відзначаються надзвичайною свіжістю виконання, незалежно від того, чи виконані олійною фарбою чи в акварелі. Фарби їх «горять» повнотою кольору, міцні і разом з тим прозорі, і безмежно ніжні. Від них віє силою безпосереднього враження і відчуття. Його роботи писані безпосередньо з натури, на повітрі. При цьому художник міг віднайти поезію у, здавалось би, найпростіших мотивах.

Дуже цікавою є і робота члена Національної спілки художників України Ігоря Володимировича Смичека. Його твір «Риба» (1977 р.) виконаний в техніці «станкова графіка», і є лаконічним, але в той же час досить виразним. Картини автора репрезентують реалістичний напрямок в мистецтві. Вони розкривають нову грань обдарованості художника як талановитого митця.
Ігор Володимирович Смичек народився 24 листопада 1953 року в Кіровограді. В 1969 році вступив до Одеського державного художнього училища ім. М.Б. Грекова, яке закінчив у 1973 році (викладач А.Г. Черняєв). В 1981 році закінчив Поліграфічний інститут ім. І. Федорова у Львові (викладач В.С. Овчинников та Ю.І. Чаришников). В 1982 році був прийнятий в об’єднання молодих художників та мистецтвознавців при Одеській організації спілки художників УРСР. З цього ж часу та по сьогоднішній день працює викладачем Кіровоградської дитячої художньої школи. Як талановитий викладач виховав чисельну плеяду здібної молоді. А з 1987 року Ігор Володимирович – член Спілки художників СРСР, нині Національної спілки художників України.
Роботи художника експонувалися на численних виставках образотворчого мистецтва, звідки поповнили музейні зібрання України та приватні колекції України, Росії, Молдови, Болгарії, Німеччини, Ізраїлю, Японії та США.

Тож відвідувачі, завітавши до галереї, мають можливість ознайомитись з роботами відомих майстрів пензля, переглянути документальний фільм про рибалок, дізнатись історію виникнення цього свята, а також особливості вилову риби у різних країнах світу.

Катерина Сабадаш - художник І категорії відділу обласного художнього музею –
картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool