Кіровоград: економія енергоресурсів, скорочення споживання газу

Серпень 21, 2013 | Новини | Переглядів: 1099 | Коментарі: 0

Питання енргоефективності та економії енергоресурсів стали темою серйозного обговорення сьогодні, 21 серпня, у Кіровоградській міській раді на семінарі керівників комунальних ремонтно-експлуатаційних підприємств, житлово-експлуатаційних контор, кооперативів, об'єднань співвласників багатоповерхових будинків, комунальних підприємств та керівників виконавчих органів.

Неефективне використання енергетичних ресурсів, недостатній рівень забезпечення власними паливно-енергетичними ресурсами, неекономне використання електроенергії підприємствами та домогосподарствами, а також недостатній рівень використання альтернативних видів палива та нетрадиційних джерел енергії змушують серйозно замислитись над проблемою енергозбереження у країні, наголосила під час відкриття семінару начальник управління економіки міської ради Олна Осауленко..
Олена Осауленко відзначила, що сьогодні політика держави направлена на суттєве зменшення споживання енергоресурсів. Потенціал – вагомий. Щоб його реалізувати, прийнята низка нормативних документів: «Комплексна державна програма енергозбереження», «Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки”», “Державна програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки”. Завдання забезпечення економічної безпеки нашої держави чітко ставить перед місцевими владами Президент України Віктор Янукович. А ключовим моментом у реалізації цього завдання є значне скорочення споживання дорогого імпортного природного газу і широке використання альтернативних джерел енергії та впровадження чсучасних енергоефективних технологій.
Щорічно, наголосила Олена Осауленко, Україна споживає близько 210 млн. тонн паливно-енергетичних ресурсів і позиціонується як енергодефіцитна держава. Свої потреби в енергоспоживанні вона покриває на 53%, імпортуючи 75% необхідного об'єму природнього газу і 85% сирої нафти та нафтопродуктів. Це робить Україну залежною від країн-експортерів нафти та газу і є величезною загрозою її енергетичної незалежності.
Відомо, що на будівництво йде до 40% споживчої енергії, на індустрію — 32%, на транспорт- 28%. При цьому в самому будівництві значна частина енергії витрачається на експлуатацію будівель: опалення, нагрів води, освітлення і т.д. Тому на даний час одним із найважливіших питань для України є енергозбереження в сфері ЖКГ, тим паче, що наші будівлі витрачають в 2-4 рази більше енергії, ніж європейські.
- Тарифи на газ та тепло за кілька років можуть зрости настільки, що ми вже будемо нездатні стільки заробляти, щоб платити за своє життєзабезпечення. Тому час починати економити, - звернулася Олена Осауленко до учасників семінару.
Одним із нагальних завдань державної програми розвитку економіки на 2013-2014 рік і є забезпечення розвитку, модернізація та будівництво об’єктів електроенергетики, зниження енергоємності валового внутрішнього продукту та оптимізація структури енергетичного балансу держави, зокрема заміщення традиційних видів палива енергоресурсами, виробленими з відновлюваних джерел енергії, та альтернативними видами палива.
На вирішення цих завдань управлінням економіки Кіровоградської міської ради спільно з виконавчими органами та підприємствами міста були розроблені Заходи з енергозбереження по місту Кіровограду до 2015 року за галузевим принципом. Протягом 7 місяців поточного року завдяки вищезазначеним заходам вдалося зекономити паливо-енергетичних ресурсів на суму понад 750,0 тис. грн. Також в місті працюють близько 10 підприємств, які використовують у своїй діяльності та виробляють альтернативні види палива (пелети, брикети, лушпиння соняшника, щепа). Одним із таких підприємств, яке використовує таку можливість є Кіровоградський завод дозуючих автоматів, що займається виробництвом спеціалізованої техніки (котлів) для переводу підприємств на альтернативні види палива.

джерело фото Ігоря Філіпенка.

Олена Осауленко


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool