Кіровоград: До мови доторкнемось серцем

Листопад 08, 2013 | Новини | Переглядів: 1237 | Коментарі: 0

8 листопада 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до Дня української писемності та мови «До мови доторкнемось серцем…».

День української писемності та мови – свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За церковним календарем саме в цей день вшановується пам'ять творця писемної історії Київської Русі, речника «братолюбія і злагоди» - Нестора - літописця. Давньоруський письменник та історик, високоосвічена людина свого часу, укладач «Повісті минулих літ», чернець Києво-Печерського монастиря – особа історична, а не легендарна. Своїм неоціненним літописом він виконав завдання державної ваги. Відтоді українське слово набирало сили, удосконалювалось у творах Г.Сковороди, І.Котляревського, Т.Шевченка, М.Коцюбинського, Л.Українки.
Сучасний світ знає, що державність мови – універсальна форма об’єднання людей в одне ціле, в один народ. А це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни. Знати й берегти рідну мову – завжди престижно.
В цей день за традицією покладають квіти до пам’ятника Нестору -літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, що випускають літературу українською мовою, також стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. В 2006 році громадська організація «Академія книги» та журнал «Київська Русь» заснували літературну премію «Нестора - літописця». Також з 2000 року Національна радіокомпанія України започаткувала прекрасну акцію – всі бажаючі мають можливість взяти участь в написанні Всеукраїнського диктанту національної єдності й з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще – продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і поважає рідне слово.
В експозиції представлені книги з фондового зібрання обласного художнього музею, які були передані під час творчих зустрічей, презентацій («Літературних віталень») відомими літературознавцями, письменниками, поетами - уродженцями Кіровоградщини. Такі видання спрямовані на популяризацію українського слова і дають змогу насолодитися звучанням рідної мови.
Доповнює експозицію бюст з мармуру «Дівчина з книгою», який був переданий давнім другом музею - відомим громадським діячем, радником міністра культури Російської Федерації, першим заступником голови Кіровоградського земляцтва «Єлисаветград» у Москві, ентузіастом і меценатом Віктором Васильовичем Петраковим.

Леся Дмітрієва - науковий співробітник
відділу науково-просвітницької роботи
Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool