Головний міліціонер Кіровоградщини попередив мешканців області

Жовтень 24, 2014 | Новини | Переглядів: 1263 | Коментарі: 0

Начальник УМВС України в Кіровоградській області Анатолій Вітюк провів прес-конференцію, на якій обговорив з представниками ЗМІ низку питань, озвучених на засіданні Уряду главою МВС України Арсеном Аваковим, що стосуються забезпечення правопорядку, виявлення порушень у ході проведення виборчого процесу та посилення відповідальності за них.

Так, 14 жовтня Верховною Радою України прийнято розроблений за ініціативи Міністерства внутрішніх справ проект Закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу України". 23 жовтня закон про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства набув чинності. Відтепер покарання передбачено як за купівлю, так і за продаж голосів. За прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди передбачено штраф від 1,7 тис. до 5,1 тис. грн. (від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), виправні роботи до двох років або обмеження волі на такий же термін.
До 7-ми років позбавлення волі підвищується відповідальність за розкрадання, приховування або знищення виборчої урни з документами, підсумкового протоколу виборів (ч. 3 ст. 158 КК). Аналогічне покарання передбачено за підробку, використання чи зберігання підроблених виборчих документів (ч. 2 ст. 158 КК).
Обговорювалися на зустрічі і питання виявлення порушень під час проведення виборчого процесу. Зокрема Анатолій Іванович зазначив, що у цьому напрямку правоохоронці в цілодобовому режимі співпрацюють з громадською організацією «Опора». Також начальник Управління закликав представників ЗМІ, а через них і всіх громадян не зволікаючи повідомляти про усі факти порушень по лінії «102» або за телефоном (0522) 24-15-60.
Розповів Анатолій Вітюк і про те, що на виборчих округах до охорони бюлетенів, окрім правоохоронців, залучаються і працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, лінійних відділів міліції, а також представники громадських організацій. В цілому під час виборів на території області правопорядок забезпечуватимуть близько півтори тисячі правоохоронців, серед них працівники батальйону «Кіровоград», спецроти міліції, Державної служби охорони, патрульних та інших підрозділів. У посиленому режимі працюють оперативні служби.
– Крім того, у місті Кіровограді створено 5 груп документування. УМВС тісно співпрацюватиме з іншими силовими відомствами, аби реагування на усі події та інформацію про порушення виборчого законодавства було негайним. Наразі найбільше заяв про порушення зафіксовано по 102 виборчому округу, – зазначив начальник Управління.
Також очільник відомства нагадав, що сьогодні до 24 години ще дозволено проводити агітацію, а завтра настає так званий день тиші, тож комунальні служби мають до ранку прибрати всі агітаційні матеріали.
Крім того, Анатолій Іванович звернув увагу присутніх на те, що через сайт МВС України всі бажаючі мають доступ до Геоінформаційної системи ВИБОРИ 2014. На карті демонструються дані, що надходять до МВС з усієї України, зокрема, інформація про правопорушення, пов’язані з виборчим процесом. Що стосується Кіровоградщини, то у ході виборчого процесу до міліції надійшла інформація про понад 70 фактів порушень, з них за 13 відкрито кримінальні провадження, проводяться розслідування.
Повертаючись до засідання Уряду, що відбулося 23 жовтня, Анатолій Вітюк нагадав слова Прем’єр-міністра про те, що працівники міліції захищатимуть право українців на волевиявлення. Вибори повинні бути чесними і прозорими.
Насамкінець зустрічі начальник Управління подякував за співпрацю з правоохоронцями журналістам, активістам громадських організацій та представникам громадськості, які беруть активну участь у виявленні порушень виборчого законодавства.
СЗГ УМВС України в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool