Галузь культури Кіровограда: здобутки та перспективи

Березень 14, 2016 | Новини | Переглядів: 1181 | Коментарі: 0

Здобутки і перспективи галузі культури Кіровограда стали головною темою наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 14 березня.

Одною із ключових ознак діяльності сфери культури у 2015 році стало збереження мережі закладів культури Кіровограда, наголосила під час наради начальник відділу культури і туризму міської ради Анна Назарець.

Анна Назарець повідомила, що під патронатом відділу перебувають 11 закладів, серед яких Кіровоградська міська централізована бібліотечна система, яка налічує 20 бібліотек-філій, 4 музичні школи, дитяча школа мистецтв, дитяча художня школа, 3 міських музеї, Будинок культури Масляниківки та творчі колективи міста – професійний духовий оркестр та Муніципальний камерний хор.
- На жаль, у місті немає жодного міського Палацу культури чи комунального закладу клубного типу, який би надавав культурні послуги для всіх мешканців міста, - звернула увагу очільник відділу. - Тому відділ працює не лише як орган місцевого самоврядування, але і як творчий осередок з організації та проведення всіх міських культурно-мистецьких заходів, залучаючи до активної співпраці творчі, громадські та владні ресурси. Серед здобутків галузі культури Анна Назарець відзначила організацію на високому рівні протягом минулого року 18- ти та участь у 23 - ьох заходах.

У 2015 році вперше, за ініціативи відділу міський професійний духовий оркестр вийшов з концертом на сцену Кіровоградського академічного обласного музично-драматичного театру з нагоди Дня Конституції України та Дня Незалежності України, в обласній філармонії відбувся творчий звіт закладів культури міста з нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури і майстрів народного мистецтва. Всі ці заходи мали великий успіх серед жителів а творчі колективи міста збирали аншлаги, акцентувала увагу Анна Назарець.

Реалізацію державної політики в галузі позашкільної освіти здійснюють 6 шкіл естетичного виховання. В них навчається 2049 учнів віком від 7 років до 17 років. Це становить 8,2 % від загальної кількості дітей цього віку. Протягом 2015 року викладачі шкіл естетичного виховання підготували 69 переможців Міжнародних конкурсів, 284 переможці Всеукраїнських конкурсів та 212 переможців обласних конкурсів.
На території Кіровограда в різних мікрорайонах функціонують 20 бібліотек-філій. Протягом минулого року бібліотекарі провели у бібліотеках – 1267, за їх межами – 137 масових заходів, у яких взяли участь понад 20 тисяч кіровоградців.
Один з найбільших культурних скарбів міста - три музеї: художньо-меморіальний музей О.О. Осьмьоркіна, музей музичної культури ім. К. Шимановського та літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого.

Упродовж минулого року вони значно розширили традиційний діапазон своєї діяльності, звернула увагу Анна Назарець, і організували 43 художньо-тематичні, колективні, персональні, пересувні та дитячо-юнацької творчі виставки.
На території Кіровограда зареєстровані 9 туристичних агентств. За статистичними даними за 2014 рік 8484 туристам надано послуги суб’єктами туристичної діяльності, із них 3 іноземним туристам, 3269 внутрішнім туристам, а 5212 туристів – громадян України виїздили за кордон.

Відділом культури і туризму розроблено 13 туристичних маршрутів. Протягом минулого року з нагоди Дня Перемоги та Дня міста, проведено тролейбусні екскурсії для містян міста спільно з туристичним агентством «Мелодія тур». Крім цього, працівниками відділу проведено 12 індивідуальних екскурсій для гостей обласних та міських конкурсів. Загальна кількість відвідувачів екскурсій 176 осіб. Під час проведення заходів працює мобільний туристично - інформаційний пункт, який розповсюджує інформацію про туристичний потенціал міста.

За інформацією Анни Назарець, станом на початок 2016 року в галузі культури міста працюють 546 осіб, серед яких 400 керівників та спеціалістів. Молодь до 28 років становить 11 % - 44 особи, пенсійного віку - 25,7 % - 103 особи.
За підсумками 2015 року фінансовий норматив бюджетної забезпеченості відповідно до видатків міського бюджету по галузі «культура» на одного жителя міста Кіровограда становили 119,91 грн., що вище за 2014 рік на 18,7% (2014 рік – 101,04 грн.) та відповідають 22 місцю у рейтинговій таблиці показників сфери культури. Загальний по Україні показник видатків на одного жителя становив 138,73 грн.

Нажаль, констатувала начальник відділу, більшість закладів культури знаходяться в приміщеннях, які потребують капітального ремонту, музеї потребують обладнання експозицій сучасними експонатами і матеріально-технічна база знаходиться на рівні минулого століття.
- Якщо говорити про майбутній розвиток, то дитяча художня школа, викладачі якої до речі, вдало розписали палати нового дитячого інфекційного відділення, потребує комп’ютерного класу, - повідомила Анна Назарець. - Сьогодні критерієм вступу до вищого навчального закладу для здобуття професії архітектора, дизайнера, художника-аніматора є обов’язковим оволодіння навиками комп’ютерної графіки.

Тому для повноцінного функціонування школи потрібно придбати хоча б 10 ноутбуків і 2 кольорових принтера. Заплановано в цьому році розробити проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт першої музичної школи, яка має статус пам’ятки містобудування та архітектури місцевого значення. Ми повинні підтримувати талановиту молодь і заохочувати до подальшої плідної праці їхніх викладачів.
Анна Назарець переконана, що відсутність міського будинку культури обмежує можливість розширення надання культурних послуг мешканцям міста. Маючи у місті Палац культури можна було б вирішити ряд важливих питань, а саме:
- впорядкування концертно-гастрольної діяльності, розширення кола популярних колективів та митців, з творчістю яких могли б знайомитись кіровоградці - на даний час розпочато спільний проект управління освіти і відділу культури, яким передбачено цикл концертів муніципального камерного хору;
- надання можливості проводити заняття з аматорськими колективами різних вікових груп та форм діяльності;
- надання в оренду приміщень для проведення фестивалів, концертів, конкурсів громадськими організаціями.
- створення на базі будинку культури міського туристично-інформаційного центру.
Також вкрай необхідно було б у парку Ковалівському створити сучасний літній концертний майданчик великої місткості.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool