Фотовиставка «Золотими стежками Ексампею» (ФОТО)

Вересень 28, 2011 | Новини | Переглядів: 1486 | Коментарі: 0

27 вересня 2011 року о 14:00 у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття фотовиставки «Золотими стежками Ексампею», присвяченої Дню туризму.

В Кіровоградському обласному художньому музеї з нагоди відзначення Дня туризму вже вп’яте відкривається фотовиставка «Золотими стежками Ексампею», яка цього року змінила свій статус – з обласної на міжрегіональну. Метою виставки є привернення уваги потенційних споживачів туристичного продукту Кіровоградщини до її туристично-рекреаційних можливостей, розвиток, передусім внутрішнього туризму, без якого не можливо виховати у сучасників ні любов до своєї малої батьківщини, ні усвідомлення власної причетності до України. Організаторами виставки вже традиційно стали управління культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації та Кіровоградська обласна організація Національної спілки фотохудожників України.
Основою цьогорічної виставки стали роботи виконані під час міжрегіонального фотопленеру «Гайворон – перлина Поділля», що проходив з 2-го по 6-те травня 2011 року в Гайворонському районі Кіровоградської області. В ньому взяли участь 30 фотомайстрів з різних регіонів України та 4 гостя зі Сполучених Штатів Америки. Серед учасників такі видатні майстри фотографії як Наталія Компанцева (Київ), Вадим Козловський (Вінниця), Марк Мілов (Дніпропетровськ), Андрій Золочевський (Севастополь) та багато інших. Фотопленер відбувся у великій мірі завдяки фінансовій підтримці фотографа з міста Кривий Ріг Сергія Зайцева.
Гайворонський район було обрано не випадково, адже завдяки своїм історико-культурним особливостям, пам’яткам трипільської культури, мальовничим берегам Південного Бугу, що утворюють скелі, каньйони, долини, цей найвіддаленіший район Кіровоградщини може бути вигідним і цікавим об’єктом для потенційних інвесторів туристичного бізнесу.
Ще на шляху до Гайворона американську делегацію зацікавили незвичайні «архітектурні форми ресторанного типу», що належать «співочому» ректору одного з українських вишів Михайлу Поплавському. Сам пан Михайло охоче позував перед камерами, давав автографи та передав привітання всім учасникам фотопленеру на землі, де пройшла його юність.
У Гайвороні фотомайстрів очікувала своєрідна подорож у часі – до піонерського табору «Чайка». Важко повірити, але в цьому мальовничому куточку природи зберігся уламок «Країни Піонерії» з усіма атрибутами радянського часу. Варто зазначити, що табір регулярно приймає дітей на відпочинок.
Друга ретроподорож для учасників проекту почалася, коли до перону, під звуки духового оркестру, підійшов паротяг родом з епохи пізнього Сталіна. Маршрут подорожі пролягав однією з найдовших у Європі вузькоколійок крізь мальовничі села та величаві природні красоти Поділля. Паротяг висаджував пасажирів в особливо цікавих місцинах, де учасники мали можливість провести фотосесію.
У наступні дні учасники розділялися на кілька команд. Кожна команда обирала свій, цікавий їй, маршрут. Дехто йшов фотографувати берегом Південного Бугу до старого млина с. Соломія, дехто завітав до розташованих навколо Гайворона колоритних сіл. Інші побували на найбільшому в Європі графітовому кар'єрі зі смарагдовим озером незвичайної краси. Дехто поїхав до Березівської ГЕС і там знайшли багато цікавих сюжетів.
Кожного вечора команди збиралися на вечерю, після якої відбувалася презентація проектів та слайд-шоу того чи іншого автора. Учасники гаряче обговорювали представлені роботи та спілкувалися між собою.
В останній день пленеру фотохудожники відвідали оселю відомого в Україні та за її межами скульптора, різьбяра по дереву, заслуженого майстра народної творчості України Григорія Пилипишина. Дім майстра розташовано далеко від цивілізації, посеред рукотворного озера на острові, до якого можна дібратись лише на паромі.
За словами учасниці виставки, волонтеру Корпусу Миру з США Карін Н. Джоунс фотомайстри відчували себе вільними художниками, адже чітко встановленої тематики у фотопленеру не було, знімали те що було цікаво. Визнаний фотомайстер і кінооператор Наталія Компанцева підкреслила, що основою фотографії є документалізм, завдяки якому зберігається історія та образи реальних людей та місць.
У своїх планах на майбутнє організатори та учасники виставки на перше місце ставлять видання презентаційного фотоальбому «Гайворон – перлина Поділля», доповнивши його роботами осіннього та зимового фотопленерів.

Володимир Мороз – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею

Фотовиставка «Золотими стежками Ексампею» (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool