Фінансова спроможність потенційної громади: від теорії до практики

Травень 22, 2018 | Новини | Переглядів: 660 | Коментарі: 0

Активні та ініціативні представники об’єднаних громад із Дніпропетровської, Полтавської та Миколаївської областей цими днями відвідують Кіровоградську область у рамках навчання на тему «Фінансова спроможність потенційної громади: від теорії до практики». Навчальну поїздку для них організував Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіонбуду.

На важливості створення фінансово спроможних, перспективних і здатних до розвитку громад наголосив також перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, відкриваючи захід вітальним словом.Він, зокрема, відзначив, що створенню об’єднаних територіальних громад на Кіровоградщині приділяється значна увага, але у цьому питанні влада керується виключно принципом добровільності.

– Це той напрямок, по якому ми маємо йти не революційним, а еволюційним шляхом. Процес створення ОТГ не такий швидкий, але він триває, і з кожним роком усе більше громад виявляють бажання об’єднуватися. Так, якщо у 2015-му році на Кіровоградщині було створено лише дві ОТГ, то на сьогодні таких громад вже 13, і до кінця року їх кількість має ще зрости, – зазначив Сергій Коваленко.

Він детально зупинився, зокрема, на освітній реформі, яка активно втілюється на Кіровоградщині, і висловив переконання, що три дні, проведені гостями із сусідніх областей у Помічнянській та Соколівській ОТГ, а також у Кропивницькому, дадуть їм не тільки інформацію для роздумів, але й нові контакти, корисні та продуктивні знайомства та загальне бачення ситуації і шляхів вирішення багатьох проблем.

- Метою цього масштабного заходу є підтримка добровільного об’єднання громад, обмін досвідом між діючими ОТГ та громадами, які знаходяться в процесі об’єднання у центральних областях України, - розповідає директор Кіровоградського ЦРМС Олег Яременко. За його словами, учасниками поїздки стали представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій із тих громад Дніпропетровської, Полтавської та Миколаївської областей, які знаходяться у процесі об’єднання та громади, перші вибори в яких відбудуться у цьому році.Тому для них відповіді на питання, як розрахувати фінансову спроможність потенційної об’єднаної громади та приклади прогнозного розрахунку, наведенні експертами під час навчання, є життєво важливими.

Продовжилося знайомство лідерів органів місцевого самоврядування із ситуацією на Кіровоградщині та в Україні семінаром, що його провелидві радниці з питань місцевих фінансів – Олена Савченко із Кропивницького та Юлія Кірвас із Миколаєва.

- Я переконана, що фінансова спроможність та фінансова стійкість громади – запорука її успішного розвитку, і кожна громада має знати та розуміти основні етапи при створенні спроможної потенційної об’єднаної громади,- коментує Олена Савченко.

Сьогодні учасники поїздки відвідують Помічнянську ОТГ, а завтра (у середу, 23 травня) Соколівську ОТГ. У них будуть зустрічі із головами громад, старостами, керівниками діючих на територіях установ, а також огляд об’єктів соціальної інфраструктури, спілкування, обмін досвідом.

Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування постійно надає інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання, телефонуйте будь ласка за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00). Сторінка Центру у соціальній мережі Фейсбук за посиланням: https://www.facebook.com/KirovohradLocalGovernmentDevelopmentCenter/


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool