Електронний апостиль

Серпень 30, 2016 | Новини | Переглядів: 959 | Коментарі: 0

Апостилювання – це один з правових режимів визнання документів, які мають використовуватись за межами України.

Апостиль виник як альтернатива консульскої легалізації і є універсальною процедурою підтвердження сили документів. На відміну від консульської легалізации апостильовані документи можуть  використовуватись не в одній, а в різних державах.

Електронний реєстр апостилів – новий сервіс Міністерства юстиції України в рамках децентралізації влади. З 20 листопада 2015 року в Україні запроваджений електронний сервіс з проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04 листопада 2015 року  № 890 «Деякі питання забезпечення запровадження електронного сервісу з проставлення апостиля» створений Електронний реєстр апостилів (далі – Реєстр), який є єдиною електронною базою даних, що містить відомості про проставлені апостилі з дня його запровадження.

Однією з важливих функцій Реєстру є дистанційне опрацювання документів органами, уповноваженими на проставлення апостилю. Завдяки використанню сучасних технологій громадяни і юридичні особи зможуть отримати дану послугу за місцем свого перебування у будь-якій області, без потреби витрачати кошти і час на поїздку до Києва. Прийняття, розгляд та видача документів, поданих для проставлення апостиля, відтепер здійснюватимуть територіальні органи юстиції, а саме: відділи державної реєстрації актів цивільного стану, перелік яких наведений у додатку 1 до Порядку проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 11 листопада 2015 року № 2268/5, (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 листопада 2015 року 1419/27864).

Формування штампу апостиля здійснюватиметься органом уповноваженим на проставлення апостиля за допомогою програмних засобів Реєстру у вигляді електронного документа.

Будь-яка особа за допомогою мережі Інтернет зможе безоплатно перевірити факт видачі апостиля у режимі он-лайн через веб-сторінку, яку веде адміністратор Реєстру.

Що ж таке апостиль?

10.01.2002 року Україна приєдналась до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів. яка набула чинності для України  з 22 грудня 2003 року. І 98 держав - учасниць  у відносинах з Україною відмовились від повної легалізації документів та перейшли на спрощену процедуру – апостилювання.

До приєднання України до Конвенції була подвійна засвідчувальна легалізація  посадовими особами Міністерств закордонних справ держав, з яких в Україну надходили офіційні документи, та дипломатичних представництв України в цих державах. В свою чергу, скасована також легалізація офіційних документів представництвами Міністерства закордонних справ України та дипломатичних представництв тих іноземних держав на території України, до яких надавались документи компетентних органів України для подальшого їх використання за кордоном.

Таким чином, з 22 грудня 2003 року  на території України, а також на території тих держав, з якими остання підписала міжнародну правову угоду, діє єдина формальна процедура посвідчення автентичності підпису і якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності печатки або штампу, якими скріплений документ -  проставляння апостиля компетентним органом держави, в якій документ був складений.

Апостиль  штамп єдиної форми і змісту, який  проставляється на самому документі або на окремому аркуші, що скріплюється з документом.

Апостиль проставляється:

  • на документах, які виходять від органів судової влади України;
  • на документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції;
  • на адміністративних документах;
  • на документах про освіту та вчені звання;
  • на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами;
  • на офіційних свідоцтвах, виконаних на документах, підписаних особами у їх приватній якості, таких як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційних і нотаріальних засвідченнях підписів.

Апостиль є кінцевим засвідчувальним штампом на офіційних документах, після якого неприпустиме ніяке додаткове засвідчення. Оригінали офіційних документів, виданих установами колишніх союзних республік у складі СРСР, не можуть бути прийняті на території України для проставлення апостиля, в зв’язку з чим їх потрібно замінити на повторні (нового зразка).

Проставлення апостиля здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України або надіслання заяви про проставлення апостиля поштовим зв’язком до Міністерства юстиції України чи його територіальних органів. Поштовим зв’язком може бути надіслана заява про проставлення  апостиля включно із-за кордону та для проставлення апостиля  на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану. Плата за проставлення апостиля для фізичних осіб складає 3 неоподатковуваних мінімуму або 51,00 грн., для юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімуму або 85,00 грн.

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюється у строк до 2 робочих днів. У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадку відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 днів.

            Посадова особа територіального органу Міністерства юстиції України візуалізує на папері апостиль, сформований за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у формі електронного документа, проставляє печатку.

            У Кіровоградській області 11 відділів державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції уповноважені на проставлення апостиля: це відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, Бобринецький, Вільшанський, Добровеличківський, Долинський, Новгородківський, Новоархангельський районні, Фортечний районний у місті Кіровограді, Кіровоградський міський, Світловодський, Олександрійський міські відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.

З 01.01.2016 р.  до 01.08.2016 р.  апостильовано 729 документів.

Прес-служба Головного територіальног управління юстиції у Кіровоградській області.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool