Електронна звітність Що необхідно знати бухгалтеру

Травень 25, 2011 | Новини | Переглядів: 1851 | Коментарі: 0

Сьогодні життя без Інтернету вже важко уявити. Це – і помічник, і порадник. За допомогою комп'ютерних мереж ми можемо не тільки отримувати потрібну інформацію, але й відправляти до контролюючих структур всю необхідну звітність. Про це інтернет-видання  «FotoInform» повідомила прес-служба ДПА в Кіровоградської області.

Система подачі звітів в електронному вигляді дозволяє передавати податкову звітність каналами зв'язку без відвідування податкової інспекції. Для підготовки звітів можна використовувати різне програмне забезпечення (ПЗ) (1С, Бест Звіт та ін., навіть власної розробки), головна вимога до ПЗ – це можливість формування файлів звітів у форматі XML відповідно до вимог ДПА України (наказ №242 від 03.05.06).

Якщо ви не маєте можливості використовувати комерційне ПЗ, скористайтеся безкоштовним ПЗО "Система формування та подання до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку податкової звітності, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді" або ще воно називається OPZ.

Для захисту інформації при проходженні по каналах зв'язку використовується криптографічне перетворення документа. Для цього необхідно скористатися послугами акредитованих при ДПАУ центрів сертифікації ключів (на платній основі) і отримати у них електронний цифровий підпис (або ЕЦП). Якщо у вас вже є ЕЦП для звітів до Пенсійного фонду, цей ЕЦП також підійде і для подачі звітів до ДПІ. Крім того, необхідно укласти двосторонній договір ДПІ про використання ЕЦП і обмінятися відкритими сертифікатами.

Враховуючи, що наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. №233 "Про подання електронної податкової звітності" передбачено використання тільки сертифікованих ключів, подробиці щодо їхнього використання (накладення ЕЦП і розшифровки квитанцій) дізнавайтеся у відповідних центрах сертифікації.

Для відправки звітів потрібно мати окремий E-Mail для звітності. Дуже незручно використовувати одну поштову скриньку для декількох користувачів (корпоративний або загальний), оскільки є вірогідність того, що ваші квитанції забере інший користувач. У крайньому випадку використовуйте безкоштовні поштові сервіси для реєстрації нового E-Mail.

Подробиці про подання звітності в електронному вигляді можна дізнатися на веб-сайтах ДПА України (http://www.sta.gov.ua) та ДПА у Кіровоградській області (http://www.sta.kr.ua).


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool