Експозиції до Всеукраїнського Дня бібліотек (ФОТО)

Жовтень 01, 2011 | Новини | Переглядів: 1532 | Коментарі: 0

30 вересня 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до відзначення Всеукраїнського Дня бібліотек.

«Бібліотека - це гербарій почуттів і пристрастей,
ємкість, де зберігаються засушені зразки всіх цивілізацій»

Поль Клодель

У травні 1998 року «враховуючи вагомий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості, - зазначається зокрема в документі, - забезпечити проведення у рамках Всеукраїнського дня бібліотек заходів, спрямованих на підвищення ролі книги у суспільно-політичному та історико-культурному житті населення України, а також вирішення проблем щодо розвитку бібліотечної справи» був виданий Указ Президента, що встановив Всеукраїнський день бібліотек, який відтоді ми відзначаємо щорічно 30 вересня.
Усім і давно відомо, що книга - то наймогутніше джерело і скарбниця знань, а бібліотеки називають храмами мудрості. Бібліотеки були відомі ще в стародавньому світі - в Ассирії, Єгипті, Китаї. Найбільшими бібліотеками давніх часів вважаються саме клинописна бібліотека Саргонідів в Ассирії (7 століття до н.е.) та Олександрійська бібліотека (3 століття до н.е.), що містила рукописні книги античного світу.
Бібліотечну справу в Україні започаткував великий князь Ярослав Мудрий. В Україні основними сховищами рукописних книг були церковні й монастирські бібліотеки. Книгозбірня Ярослава Мудрого налічувала 950 рукописних томів і зберігалася у Софії Київській. Тут князь організував і книгописну майстерню, а отже подбав і про систематичне поповнення бібліотечного фонду. Ці благодатні зерна, посіяні Ярославом Мудрим ще 1037 року, дали щедрі сходи - протягом наступних століть буйним цвітом розвинулась бібліотечна справа. Відомо, що книжковий фонд Київської Русі складав майже 140 тисяч рукописних томів. У ХІ столітті найвідомішою була бібліотека Києво-Печерської лаври, Києво-Могилянської академії - у ХVII столітті, а також великі бібліотеки при університетах: Львівському (1661), Харківському (1805), Київському (1834) і Чернівецькому (1875). Тоді ж завдяки прогресивній інтелігенції у деяких містах були створені публічні бібліотеки, як от - в Одесі 1830 року, Харкові 1886 року тощо.
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед найбільш відомих - Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек в залі сакрального мистецтва Кіровоградського обласного художнього музею відбулось доповнення експозиції стародруками: «Служба з акафістом Св. Великомучениці Варварі» (1898), «Октоїх», «Помінаніє живих і усопших» (1896), «Требник», «Богословіє».


Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

 

Експозиції до Всеукраїнського Дня бібліотек (ФОТО)

Експозиції до Всеукраїнського Дня бібліотек (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool