Експозиція керамічних виробів Нелі Фірсової (ФОТО)

Травень 23, 2012 | Новини | Переглядів: 1519 | Коментарі: 1

21 травня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію керамічних виробів члена Національної спілки художників України Нелі Федорівни Фірсової.

Розвиток мистецтва кераміки на Кіровоградщині тісно пов’язаний із творчістю родини Фірсових, адже вся родина Фірсових - художники - керамісти. Голова родини Микола Іванович, дружина Неля Федорівна та двоє синів: Олександр Миколайович та Сергій Миколайович Фірсови.
Фірсова Неля Федорівна народилася 20 травня 1947 році в селищі Паліївка Маловисківського району. У 1974 році закінчила Одеське державне художнє училище ім. М.Б.Грекова відділення художньої кераміки - педагог з фаху О.В.Вашкульов. Творчу діяльність розпочала у 1977 році. З 1994 року член Національної спілки художників України. Лауреат обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно – прикладного мистецтва ім. Якова Паученка у номінації декоративно – прикладного мистецтва за авторські роботи у галузі кераміки (2007). Розповідати про Нелю Федорівну, як творчу особистість можна лише в родинному контексті - художниця і родина невід’ємне ціле.
Разом із творчою родиною є учасником Всеукраїнських, регіональних і обласних виставок. Перша виставка «Завжди на варті» відбулася у м. Києві у 1975 році.
На сьогодні родина активно продовжує свою творчу та виставкову діяльність. На ювілейній виставці 1992 року, присвяченій заснуванню козацтва в Україні, яка проходила у м. Києві, експонувалися роботи всієї родини. На виставці «Барви степу», що репрезентувала творчість Кіровоградських митців перед глядачами столиці у 1994 році, також був представлений творчий доробок родини Фірсових.
З дня відкриття Кіровоградського обласного художнього музею родина Фірсових активно приймає участь у виставковій діяльності та культурно мистецьких акціях музею. Отже в стінах Кіровоградського обласного художнього музею твори родини Фірсових були представлені на традиційних виставках до Дня художника, на виставці, присвяченій 15-річчю створення Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України, виставки «Барви степу» з нагоди 20-річчя створення Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України. В 2005 та 2010 роках в Кіровоградському обласному художньому музеї були відкриті персональні виставки творів родини Фірсових: «Родинні витоки» членів Національної спілки художників України, кіровоградських художників - керамістів Миколи Івановича, Нелі Федорівни, Олександра Миколайовича та Сергія Миколайовича Фірсових.
Художники – керамісти є постійними учасниками мистецьких акцій, які проводить Кіровоградський обласний художній музей (майстер – класи ліплення з глини, виставки – ярмарки, творчі зустрічі та ін.).
Не обходять своєю увагою родину Фірсових преса і телебачення. У 1991 році про династію Фірсових був знятий документальний фільм, який демонструвався на телеканалах УТ-1, УТ-2 та на телеканалі «Останкино».
Роботи Фірсових зберігаються в Кіровоградському обласному художньому музеї, Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, художньо – меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в багатьох приватних колекціях України, Росії, Польщі, Ізраїлю, Німеччини, Сполучених Штатів Америки та ін.
Діапазон творчих інтересів родини Фірсових дуже широкий. Займаються вони також і дизайном - члени родини приймали участь в оформленні інтер’єру готелю «Європа» та ресторану «Максим».
Творчий доробок Нелі Федорівни Фірсової досить різноплановий, вона – авторка декоративних керамічних композицій, сюжетних ліплених картин, декоративної скульптури, фігурного посуду, і в цих роботах проявляється на повну силу індивідуальність та характер художниці.
У 2010 році на виставці в музеї «Родинні витоки» Неля Федорівна Фірсова представила десять керамічних робіт «Хто з’їв сало?» 2007 р., (кераміка, ліпнина), «Біля розбитого глечика» 2007р., (кераміка ліпнина), «Куме, де квас?» 2007р., (кераміка, ліпнина) «Декоративна ваза» 2009р., (кераміка, глазур, смальта), «Ніжність» 2009р., (кераміка, емаль), «Мотиви пізньої осені» 2010р., (кераміка, ліпнина), «Бабине літо» 2010р., (кераміка, ліпнина), «Пробудження» 2010р., (кераміка), Декоративні вази «Вранішні роси» 2010р., (кераміка, глазур), «Впусти переночувати» 2010р., (кераміка).
У фондах Кіровоградського обласного художнього музею зберігається роботи Нелі Фірсової - зворушлива декоративна таріль, як спогад про щасливе сільське дитинство «Дитинство» 1988р. (глина, глазур), декоративна картина «Сім’я» 2006р. (кераміка, ліпнина) та «Базар» (глина, глазур, ліпнина).
У цьогорічній експозиції представлено декоративні вази: «Птаха»2005р. (кераміка), ваза «Осінь»2007 р. (глина, ангоби) та «Ваза» 2007р. (кераміка). Вази від Н. Фірсової - нетрадиційні, вишукані за рисами і формою, витончені і прекрасні. В них поєднуються абстрактні композиції та домінуючі природні мотиви пластику, які доповнює пастельна кольорова палітра.
Завдяки родині Фірсових, їх творчим пошукам, живе та розвивається на Кіровоградщині мистецтво кераміки. І берегинею цієї творчої родини є Неля Федорівна Фірсова.

Олена Степанок – завідуюча відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиція керамічних виробів Нелі Фірсової (ФОТО)

 


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool