Експерти з Іспанії в Одесі

Листопад 24, 2015 | Новини | Переглядів: 668 | Коментарі: 0

Минулого тижня в Одесі відбувся черговий семінар із європейськими експертами у сфері реформування залізничної галузі. Цього разу іноземці поділилися із одеськими залізничниками досвідом з реформування та імплементації норм законодавства ЄС у сфері залізничного транспорту.

В ході семінару було визначено, що головним завдання залізничників на найближчі вісім років, що стануть перехідним періодом, є дотримання низки рекомендацій по вступу мережі українських залізниць у Єдиний європейський залізничний простір, що позитивно сприятиме розвитку і реформування залізничної галузі нашої держави.

Під час зустрічі радник у Міністерстві транспорту Іспанії Матільде Фернандес окреслила низку ключових позицій для включення української залізниці до участі у такому амбіційному проекті, яким є Єдиний європейський залізничний простір. Насамперед, це прийняття нового закону про залізничний транспорт та створення нової структури ринку залізничних перевезень, адже, за думкою експертів, існуюча нині національна монополія є перепоною на шляху створення єдиного простору та виключає необхідну конкуренцію з ринку. Також вона зазначила, що необхідно створити нову прозору тарифну систему, впровадити нову політику перевезення пасажирів, сприяти розвитку ринку приватних вагонів. Прогнозується, що з часом у компаній з’являться повноваження доступу до інфраструктури. А наразі необхідно створити відповідний регуляторний орган, який визначатиме права використання залізничної інфраструктури, щоб забезпечити відсутність економічної дискримінації.

Крім того, Єдиний європейський залізничний простір потребує істотної інтероперабельності послуг для збільшення послуг та об’ємів транскордонних перевезень. Про це більш докладно розповів експерт з правознавства Національного університету дистанційного навчання Іспанії Хуан Хосе Монтеро. Він підкреслив, що інтероперабельність на залізниці є першим викликом в реформуванні галузі, що надасть необхідну напругу для компаній-операторів й водночас значну довгострокову перспективу. Це дозволить компаніям-перевізникам працювати на території всього Єдиного європейського залізничного простору. Наприклад, іспанська компанія зможе здійснювати перевезення у Німеччині,український оператор – у Іспанії тощо.

«Як відомо, основна мета ЄС – це створення єдиного європейського ринку, що дозволить глобально конкурувати з США та Азією, в тому числі Китаєм. Якщо ми бажаємо забезпечити єдиний ринок в Європі, то необхідно створити єдиний транспортний ринок, й насамперед мова йде про залізниці. Єдиний європейський залізничний простір дозволить досягнути економії у значних масштабах та суттєво підняти конкурентоспроможність завдяки зниженню витрат на позиціях кінцевого споживача», – розповів іспанський фахівець.

Експерти наголосили, що залізничникам України не слід турбуватися про високий рівень зношеності рухомого складу та інфраструктури, складну тарифну політику, що зараз є, адже вихідна точка в Іспанії, Польщі та інших європейських державахбула такою ж.
Велику увагу було приділено розділенню видів діяльності на залізниці, що також має бути одним з перших кроків реформування. Передбачається, що надання транспортних послуг та утримання інфраструктури стануть двома окремими незалежними напрямками. Так на Одеській залізниці слід чекати відокремлення руху поїздів від сфери обслуговування. Потім почнуть створюватися залізничні компанії із вантажних перевезень, тобто залізниця вже не буде монопольним перевізником – ситуація на ринку надання послуги користування інфраструктурою залізниці кардинально зміниться. Ринок залізничних перевезень планують відкрити для приватних компаній-перевізників, так само як на автомобільному або морському транспорті. З’явиться плата за доступ до інфраструктури, яку буде встановлено виходячи з об’єктивних критеріїв та з урахуванням рекомендацій експертів. Звичайно залізничні компанії матимуть відповідні ліцензії для здійснення перевезень.

Важливою темою обговорення стала позиція Європи щодо пасажирських перевезень. Слід зазначити, що завдяки реформуванню залізничні компанії європейських країн сьогодні вже не несуть збитки за перевезення пасажирів. Зокрема, тут чітко вирішено питання перевезення пільговиків, адже їх обсяг визначається із розміру коштів, які виділяються на це місцевою владою. «Якщо виділена сума недостатня, то рейси поїздів відміняються», – констатують іноземні експерти.

Начальник Одеської залізниці Григорій Бойко повідомив під час зустрічі європейським колегам, що реформування на магістралі вже інтенсивно проходить. Він зазначив, що з 1 грудня Одеська залізниця отримує статус регіональної філії ПАТ «Укрзалізниця», а також окреслив задачі, які стануть першочерговими після цієї події: «На першому етапі значних перетворень не відбудеться, хоча ми розуміємо ті задачі, які перед нами стоять, – збільшення ефективності роботи кожного структурного підрозділу, ліквідація малодіяльних підрозділів, що є збитковими на залізниці, розділення підрозділів на ті, що розвиваються за підсобно-допоміжною діяльністю, надають послуги на залізниці та для інших підприємств господарської діяльності», – додав керівник.

Прес-центр Одеської залізниці


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool