ДПА: Реформування спрощеної системи оподаткування

Грудень 02, 2011 | Новини | Переглядів: 1272 | Коментарі: 0

Прийняття Верховною Радою Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності” №4014-VI – важливий крок у напрямку поліпшення податкового клімату для підприємців України. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомила прес-служба ДПА в Кіровоградської області

Він набирає чинності з 1 січня 2012 року. З цього часу спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів господарювання встановлюватиметься виключно в умовах Податкового кодексу України.

Законом № 4014 встановлено 4 категорії платників. До першої з них відносяться фізичні особи-підприємці (ФОП), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню. Обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищує 150 тис. грн. Для таких підприємців встановлюється ставка податку в межах від 1% до 10% мінімальної заробітної плати
До другої категорії відносяться ФОП, які надають послуги, у тому числі побутові, платникам єдиного податку або населенню, займаються виробництвом або продажем товарів, ресторанним господарством тощо. Умови перебування на „спрощеній” системі: протягом календарного року вони не повинні використовувати працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не може перевищувати 10 осіб. Обсяг доходу не може перевищувати суму в 1000 000 грн. Ставка податку – від 2% до 20% мінімальної заробітної плати.
До третьої категорії відносяться ФОП, які протягом календарного року не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, а обсяг доходу – 3000 000 грн. Ставка для цієї групи – 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ або 5% без сплати ПДВ.
До четвертої категорії належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб, а обсяг доходу – 5000 000 грн. Ставки податку – 3 % доходу (у разі сплати ПДВ у загальному порядку) та 5 % доходу (без сплати ПДВ).
Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць. Законом №4014 також уточнено перелік видів діяльності на які не може поширюватися спрощена система оподаткування, не встановлено надбавки, що застосовується до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника фізичної особи тощо.
Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Разом з тим, слід зазначити, що платники податків, які виявляють бажання у 2012 році бути платником єдиного податку, повинні подати відповідну заяву щодо вибору спрощеної системи до податкової не пізніше 25 січня 2012 року. При цьому Свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 рік є дійсними до отримання нового Свідоцтва, виданого за новими правилами, але не пізніше ніж до 1 червня 2012 року.
Платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Слід додати, що платники єдиного податку першої – третьої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій.
Також відбулася найочікуваніша зміна для платників єдиного податку-фізичних осіб – законом скасовано обмеження віднесення на витрати платника податку на прибуток витрат на придбання товарів (робіт, послуг) у фізичних осіб - платників єдиного податку.

Для отримання консультацій з питань застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва звертатись за тел: 33-40-50, 15-07, 36-69-05.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool