До Всесвітнього дня поцілунку у обласному музеї представлено експозицію

Липень 06, 2018 | Новини | Переглядів: 696 | Коментарі: 0

6 липня відзначають одне з найромантичніших і найніжніших свят - Всесвітній день поцілунку. Адже це водночас і вираження любові, і прояв теплих родинних почуттів, і дружнє привітання, і вираз пристрасті чи галантної поваги до жінки.

У давнину люди вірили, що під час поцілунку разом із диханням можна передати частку своєї душі. Тому до нього було особливе, сакральне ставлення.

З нагоди відзначення свята в обласному художньому музеї представлено експозицію «Поцілунок крізь мистецтво: вияв ніжності та тепла». Найяскравіше багатогранність та силу поцілунку розкриває кохання – одне із основних рушіїв людського життя. Поцілунок може окриляти, піднімати до вершин і повернути жагу до життя або ж підштовхнути на край прірви. Тому не дивно, що саме йому присвячують пісні та твори мистецтва.

Художника Анатолія Сузюмова на створення роботи «Поцілунок» (2002) надихнув саме цілунок двох закоханих, що зустрілися посеред яскраво-жовтих та ніжно-білих квіток – загадковий, з не чітко вираженими рисами, що лише інтригує й посилює бажання фантазувати і водночас сповнений ніжності і тепла, із радісними обіймами. Крізь мистецтво дуже важко передати всю його силу. Тендітна жінка в червоному вбранні пригорнулася до мужньої постаті чоловіка, обличчя їхні злилися в поцілунку. Здається, що ти не просто дивишся на картину, а ніби споглядаєш цю зустріч зі сторони. Ще секунду і закохані повернуть свої щасливі погляди і помітять, що вони вже не самі. Одноманітний простір навколо них не відволікає увагу на деталі, а зосереджує погляд саме на прояві почуттів.

Продовжують розкривати все різнобарв’я емоцій та відчуттів пов’язаних з коханням, поцілунками та обіймами роботи наступних талановитих митців. Особливу увагу привертає графіка Михайла Надєждіна «Двоє» (1972) – художник зобразив себе та дружину й коли дивишся на них, то здається, що тут дійсно лише двоє закоханих, особливих один для одного і саме та мить, коли навколо нікого і весь світ нехай зачекає. Надзвичайним теплом та ніжністю сповнена картина Віталія Колесніченка «Іди, іди, дощику!» (2010), а також цікавим є образ закоханих виконаний в стилі «наївного мистецтва» самобутньою художницею Надією Падурською «Кохання».

Всесвітній день поцілунку з’явився досить давно, ще в кінці XIX століття. Його батьківщиною вважається Великобританія. Саме святкування завжди проходило цікаво та гучно, а вже в кінці ХХ століття свято було затверджено Організацією Об’єднаних Націй і отримало статус міжнародного. У наш час в цей день у різних країнах світу влаштовують тематичні конкурси поцілунків. Призи можна виграти за «найдовший поцілунок», «найкрасивіший поцілунок», «самий незвичайний поцілунок» і багато чого іншого.

А зараз вашій увазі кілька цікавих фактів. Перший раз поцілунок на екрані можна було побачити ще в кінці ХІХ століття. Тоді, в 30-секундному ролику Томаса Едісона, був зображений поцілунок Мей Ірвін і Джон Рає. Саме відео так і називалося – «Поцілунок». А, наприклад, німий фільм, де цілувалися майже кожну хвилину, називався «Дон Жуан». Він знятий ще в 1926 році й там можна було нарахувати аж 191 поцілунок. Також цікава історія виникнення звичаю ставити хрестики для позначення поцілунків наприкінці листа. Люди середньовіччя були переважно неписьменні, тому, підписуючи договори просто ставили хрест замість свого імені й цілували його в знак щирості своїх намірів. Цілуватися дуже корисно для здоров’я. А чи знали ви, що цілунки запобігають появі зморшок, адже примушують рухатися 29 м’язів обличчя? Якщо ні, то поспішіть поцілувати когось рідного чи особливого для вас.

Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool