Діяльність прокуратури області у сфері охорони навколишнього природного середовища

Січень 19, 2012 | Новини | Переглядів: 1254 | Коментарі: 0

В 2011 році органами прокуратури області вжито ефективних заходів до вирішення екологічних проблем піднаглядних територій.  Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області

Насамперед, це робилося через адекватне реагування на діяльність відповідних органів державного контролю, виконавчої влади та місцевого самоврядування, на яких законом покладено завдання забезпечувати якісну реалізацію державної політики в зазначеній сфері правовідносин.

На даному напрямку роботи порушено 15 кримінальних справ. Внесено 485 приписів та подань, принесено 59 протестів. За результатами розгляду документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 196 посадових осіб органів державного контролю. До бюджету відшкодовано 411 тис. грн.
Завдяки вжитим органами прокуратури області та Державної екологічної інспекції в області заходам (у тому числі цивільно-правовим) вдалося повністю охопити питання відшкодування підприємствами області завданих ними збитків водним ресурсам (скид недостатньо очищених стічних вод). Крім того, виправлено стан державного контролю з цих питань.
Ведеться цілеспрямована боротьба зі зловживаннями при встановленні тарифів на послуги водопостачання та водовідведення. Наприклад, за таким фактом в Олександрії відносно посадових осіб міської ради та комунального підприємства порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Збитки становлять майже 700 тис. грн.
Є адекватне реагування на дії посадових осіб державних та приватних структур, котрі вдаються до самовільного винищення лісових насаджень. Зокрема прокурором Гайворонського району порушено дві кримінальні справи (йдеться про збитки понад 600 тис. грн.).
Виявляються факти незаконного видобування прісних підземних вод, які є корисними копалинами загальнодержавного значення. Як наслідок, порушено 5 кримінальних справ. А ще окремі суб’єкти господарювання ухиляються від сплати обов’язкових платежів за користування надрами. Минулого року таку заборгованість в сумі 108 тис. грн. погашено за реагування прокурорів.
Як уже повідомлялося, у липні 2011 року прокуратурою області із залученням спеціалістів відповідних організацій проведено перевірку додержання законодавства про надра та радіаційної безпеки в діяльності Інгульської та Смолінської шахт. На виявлені порушення внесено подання, яке задоволено.
Як повідомив старший помічник прокурора області з питань захисту прав громадян в екологічній сфері Ігор Ворона наразі прокуратурою області вивчається стан радіаційної безпеки, впливу її на навколишнє природне середовище та здоров’я населення, а також стан державного контролю та прокурорського нагляду у даній сфері. Варто додати, що працівники прокуратура області – постійний учасник засідань обласної робочої групи, створеною облдержадміністрацією з аналогічних питань.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool