Децентралізація - це реформа всієї країни - Геннадій Зубко

Листопад 13, 2015 | Новини | Переглядів: 725 | Коментарі: 0

Реформа децентралізації – головна реформа України. Це амбітний проект розміром з країну, який ще не було реалізовано в жодній країні Європи. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час міжнародної конференції: «Реформи: долаючи «стару» Україну», організованої за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» у співпраці із Національною Радою Реформ.

«Ця реформа зачіпає практично всі галузі: освіта, охорона здоров’я, соціальна політика, державне управління, органи місцевого самоврядування, розвиток міської інфраструктури, заходи з енергоефективності. Все це вкладається в поняття регіональний розвиток, зміна якості життя українців», - наголосив Геннадій Зубко.
Урядовець зазначив, що 25 років тому в Україні було прийнято перший закон щодо органів місцевого самоврядування. «Скажу відверто: був період, коли органи місцевого самоврядування були дуже сильні, але згодом відбувся відкат у бік централізації влади», - зазначив він.
Однак, за словами Віце-прем’єр-міністра, за останній період, завдяки політичній волі та громадянському суспільству, вдалося провести необхідні зміни. І зараз Україна долає шлях від централізації до передачі повноважень на місця.
Геннадій Зубко подякував громадянському суспільству за те, що воно генерує ідеї, якою повинна бути Україна й які реформи та зміни має впроваджувати уряд.
«Ми не зможемо провести реформи в Україні, не провівши реформу влади. Це дуже амбітне завдання і, мабуть, найважча робота, яку потрібно зробити. Президент України Петро Порошенко ініціював передачу повноважень від центру на місця. Сьогодні ми почули від голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана його бачення необхідності провести реформу Верховної Ради України. Кабінет Міністрів також потребує реформування. Нам потрібно ухвалити закони про державну службу, про службу в органах місцевого самоврядування. Старі процедури, старий регламент не працюють в реформованій країні», - підкреслив він.
За його словами, не менш важливим напрямком є комунікації. «Зараз комунікація з людьми в регіонах не є достатньою. Ми маємо донести до них переваги перспектив змін в країні та в їхньому житті. Кожен повинен зрозуміти, що саме зміниться в його житті та житті його родини, в місті, де вони проживають», - сказав він.
Як підкреслив Геннадій Зубко, 159 об’єднаних територіальних громад на місцевих виборах отримали своїх голів та органи місцевого самоврядування. З нового року вони мають отримати прямі бюджетні стосунки із центральним бюджетом.
«Наше завдання зробити так, щоб це стало тим пілотним проектом, який дозволить відчути, що якість життя змінюється не через 10-15 років, а вже зараз», - підкреслив він.
Геннадій Зубко подякував фонду «Відродження», який включився в роботу і допоміг у підготовці і розробці цих законів своїми експертними та технічними консультаціями. Він зазначив, що завдяки співпраці і консультаціям з фондом вдалося зробити Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) повністю відкритим.
«Рішення з визначення інвестиційних проектів, які фінансуються з цього фонду, ухвалювалися на місцях. Створено он-лайн платформу ДФРР(http://dfrr.minregion.gov.ua), і кожен громадянин може побачити, які проекти реалізуються, скільки коштів на них витратять і коли вони будуть завершені», - повідомив він.
Так стає зрозумілою робота уряду і місцевого самоврядування, а також їх участь у роботі громадянського суспільства, підсумував урядовець.

Прес-служба Мінрегіону України


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool