Держпідтримку садівництва, виноградарства та хмелярства збільшено у 7 разів

Січень 22, 2014 | Новини | Переглядів: 877 | Коментарі: 0

У 2014 році державну підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства збільшено у 7 разів — до 700 млн. грн., порівняно із сумою, закладеною в бюджеті 2013 року.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, передбачені на поточний рік кошти сільгоспвиробники зможуть використовувати на закладку нових садів і виноградників, догляд за ними, будівництво сучасних сховищ, закупівлю необхідного обладнання тощо. У свою чергу це сприятиме нарощуванню виробництва плодово-ягідної продукції, її експорту і внутрішньому споживанню.
«За останні роки завдяки державним програмам підтримки галузь українського садівництва переживає період свого відродження. Останні три роки спостерігається тенденція до інтенсифікації садівництва за рахунок збільшення інтенсивних сучасних насаджень, які приходять на зміну старим екстенсивним», — заявив заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН Олександр Ярещенко.
За словами експерта, Програма розвитку садівництва до 2025 року покликана продовжити цю позитивну тенденцію, тому при її розробці був узятий курс на інтенсифікацію виробництва з використанням екологічно чистих технологій вирощування.
В останні роки Уряд приділяє значну увагу розвитку садівництва. Завдяки державним програмам підтримки галузі вже сьогодні збільшено обсяги виробництва плодово-ягідної продукції, посівних площ, експорту, а також внутрішнього споживання. Так, за даними профільного Міністерства, торік валове виробництво плодів і ягід зросло на 14% — до 2296,3 тис. тонн, а винограду — на 26%, до 575,4 тис. тонн.
За даними експертів, наразі 51% вирощеної в Україні плодово-ягідної продукції становлять яблука, а, відповідно, основною культурою в промисловому виробництві є яблуня — 87%. Нині під плодовими насадженнями знаходиться близько 255 тис. га землі.
За останні п'ять років ринок яблук в Україні виріс на 15%. Тоді як зовнішні поставки падають. Так, за даними аналітиків Українського клубу аграрного бізнесу, за перші п'ять місяців 2013 року Україна імпортувала на 42,3% ( 35,3 тис. тонн) яблук менше, ніж за аналогічний період минулого року.
Також Уряд створює й інфраструктуру для плодово-ягідного бізнесу. За словами Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка, протягом найближчих двох років з'являться 16 потужних сховищ на 140 тис. тонн, що дозволить стабілізувати ціни на продукцію.
При цьому в Україні простежується тенденція до отримання екологічно чистих врожаїв. Адже саме ці ключові тенденції передбачені програмою розвитку садівництва до 2025 року — курс на інтенсифікацію виробництва із використанням екологічно чистих технологій вирощування.
Як заявив Міністр, рішення про збільшення фінансування галузі було прийнято для того, щоб закріпити позитивні тенденції в цих галузях.
Водночас, як зазначають урядові аналітики, претендувати на державну допомогу можуть не лише великотоварні виробники, а й селяни і фермери. Вони можуть використовувати ці кошти на викорчовування старих і закладку нових садів і виноградників, будівництво сучасних сховищ і закупівлю необхідного обладнання.
Як зазначають у профільному відомстві, щоб отримати державну допомогу, сільгоспвиробник повинен розробити проект і затвердити його в управлінні АПР свого району. А вже потім районна комісія здійснює перевірку факту закладки садів і їх оцінку. Після чого документи подаються до Міністерства, яке приймає рішення про компенсацію.

Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool