Держава має достатньо сил і засобів, щоб реагувати на дії шахраїв,- Сергій Кузьменко

Червень 26, 2018 | Новини | Переглядів: 905 | Коментарі: 0

На цьому наголосив голова облдержадміністрації на засіданні обласної міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, обласного оперативного штабу з протидії рейдерству в аграрному секторі.

У засіданні взяла участь заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова, керівники правоохоронних структур області, окремих департаментів ОДА, Держгеокадастру, керівництво Олександрійської та Петрівської райдержадміністрацій, постраждалі у майнових конфліктах та громадськість.

На початку засідання комісії Сергій Кузьменко зауважив, що проблема рейдерства в аграрному секторі області, на жаль, не втрачає своєї актуальності.

"Кіровоградщина аграрний регіон і для того, щоб аграрії могли спокійно займатись своєю справою – вирощувати врожай, сплачувати податки, створювати нові робочі місця, надзвичайно важливо, щоб держава забезпечила правові взаємовідносини, які базуються на чинному законодавстві," - зазначив керівник області.
"Нажаль, цього року маємо ситуацію із СВК "Агрофірма Маріампольська" у селі Луганка Петрівського району, подібну до тої, що склалася торік на ТОВ "Нива-2010" у селі Бережинка Кіровоградського району. Конфлікт по даному підприємству свідчить про те, що превентивних заходів було зроблено недостатньо", - зауважив голова ОДА.

Як зазначила заступник Міністра юстиції Олена Сукманова, аналіз ситуації за минулий і поточний роки свідчить, що Кіровоградська область не займає лідируючі позиції за кількістю скарг, які розглядає урядова антирейдерська комісія.
Окремо вона звернула увагу на вплив Мін’юсту на нерадивих державних реєстраторів.

"Наразі законом передбачено два інструменти впливу міністерства на державних реєстраторів. Це дві санкції, що передбачають блокування реєстратора від реєстру і скасування свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю", - підкреслила Олена Сукманова. Разом з тим, урядовець наголосила на прямій відповідальності за дії реєстраторів органів місцевого самоврядування. "Реєстратор – це співробітник сільської ради або комунального підприємства, за роботу яких юридичну відповідальність в першу чергу несуть місцеві територіальні громади", - наголосила Олена Сукманова. За її словами, Мінюстом ініційовано низку законодавчих змін, покликаних посилити вимоги до держреєстраторів та відповідальність за неправомірні дії.

Учасники комісії деталізовано проаналізували ситуацію на СВК "Агрофірма Маріампольська", де цього року внаслідок шахрайських дій відбулось захоплення корпоративних прав власників кооперативу. Завдяки тісній співпраці обласних фахівців та Мін’юсту їх права нещодавно було поновлено. Нині по даному факту розпочато кримінальне провадження, збираються докази для притягнення підозрюваних осіб до відповідальності.

За словами керівника агрофірми Костянтина Міщаніна, на сьогодні підприємство входить в звичайний режим роботи. Відновлено фінансову діяльність, виплачено заборгованість по зарплаті та інші платежі.

"У випадку з "Маріампольська" моя позиція залишається принциповою – за результатами розслідування, правоохоронні органи мають поінформувати суспільство про замовника конфлікту, який виник у Петровському районі, - наголосив Сергій Кузьменко.

Розглянуто також скаргу жителя Олександрійського району Романа Малиновського на рейдерські дії, пов’язані з захопленням земельних ділянок, що знаходяться на території Лікарівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області. В даному випадку має місце факт самовільного зайняття земельних ділянок одним із місцевих підприємств. За інформацією Нацполіції, по даному випадку розпочато кримінальне провадження, яке перебуває на стадії розслідування. Після встановлення розміру збитків, мова йтиме про притягнення до кримінальної відповідальності обвинувачуваної сторони. Поки що Держгеокадастром підготовлено протокол про притягнення відповідних осіб до адміністративної відповідальності.

Підсумовуючи засідання голова ОДА подякував керівництву Міністерства за підтримку Кіровоградщини та допомогу у вирішенні проблемних питань в аграрній сфері. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool