Держархбудінспекція значно зменшила кількість перевірок

Лютий 14, 2014 | Новини | Переглядів: 834 | Коментарі: 0

Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІ) вдалося зменшити кількість планових перевірок суб'єктів містобудівної діяльності більш ніж в два рази.

Про це повідомляється в доповіді про результати діяльності відомства за 2013 рік.

Так, за даними Держархбудінспекції, у 2011 році органами контролю було проведено 12808 планових перевірок, у 2012 — 10886, а в 2013 році їх кількість вдалося скоротити до 4359. Водночас скоротилася кількість позапланових перевірок на 11% — з 55306 до 49830. На 2014 рік у планах ДАБІ подальше зменшення кількості контрольних заходів.

«Виконуючи завдання Президента України Віктора Януковича з ослаблення тиску контролюючих органів на суб'єкти містобудівної діяльності в минулому році вдалося структурно перебудувати та істотно вдосконалити планову контрольно-інспекційну роботу», — повідомив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Рибак.
Експерти зазначають, що такого значного зменшення перевірок інспекції вдалося досягти завдяки перегляду переліку об'єктів, які підлягають контролю. Так, в плани перевірок тепер входять тільки будівельні об'єкти V, IV і частково III категорій складності. Здебільшого це об'єкти багатоповерхового житлового будівництва, соціальні об'єкти, інженерно-транспортні споруди.

На частку об'єктів V категорії припадає 11% проведених перевірок, об'єктів IV категорії — 17% , III — 72%. Це дозволяє співробітникам ДАБІ заявити про практично повне охоплення контролюючими органами об'єктів найскладніших — IV і V категорій.
Об'єкти I та II категорій складності, які становлять 75% від усього будівництва в країні, — це зазвичай індивідуальні житлові будинки, з 2013 року в плановому порядку не перевірялися. Це стало можливим завдяки підвищенню технічного та авторського нагляду шляхом сертифікації відповідних фахівців, зазначають експерти.

Таким чином, повна відповідальність за дотримання будівельних норм і проектних рішень покладається на цих фахівців. Ці заходи дозволили усунути дублювання контрольних функцій різними органами. Проте зменшення перевірок жодним чином не позначилося на якості виконуваних Держархбудінспекції перевірок, зазначають урядові аналітики. Так, протягом 2013 року контролюючими органами ДАБІ було видано 19 тис. приписів про усунення порушень на будівельних об'єктах. Як крайній захід, виконання будівельних робіт призупинялося на 1700 будівництвах, повідомляють в ДАБІ.

Проте, за словами експертів, це ніяк не вплинуло на динаміку зростання житлового будівництва в Україні, а скоріше навпаки, внесло свою лепту в збільшення обсягів будівництва. Адже зменшення перевірок сприяє активізації забудовників, переконані експерти. Так, у 2013 році було зареєстровано 116,2 тис. будівельних об'єктів, що на 6% більше, ніж у 2012 році.


Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool