Чому прокурори зацікавились ПДВ?

Травень 03, 2012 | Новини | Переглядів: 1291 | Коментарі: 0

На перший погляд податок на додану вартість або простіше ПДВ – це сфера зацікавлення виключно податкових органів. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

Втім, як свідчать цьогорічні перевірки органів прокуратури Кіровоградщини при здійсненні правозахисної діяльності у сфері оподаткування, відповідь на дане питання виглядає не такою вже й однозначною.

За інформацією прокурора відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Івана Науменка, на сьогоднішній день, у сфері оподаткування порушено 5 кримінальних справ, з яких 4 – у сфері адміністрування ПДВ, а одна – за фактом замаху на незаконне відшкодування податку на додану вартість. Внесено 20 (4 – адміністрування ПДВ) документів прокурорського реагування. За результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 29 посадових осіб державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, в тому числі - 13 податківців (5 – у зв’язку з ПДВ).
Назвемо деякі характерні приклади. Так, прокуратурою міста Кіровограда проводиться досудове слідство за порушеною кримінальною справою після виявлення неперерахування до бюджету податкових зобов’язань в сумі 214 тис. грн. службовими особами комунального підприємства «Теплоенергетик». А ось службові особи відкритого акціонерного товариства «Новоукраїнський кар’єр» скоїли замах на привласнення державних коштів та службове підроблення. Внесли завідомо неправдиві відомості до податкової декларації з ПДВ й тим самим завдали шкоду держбюджету на суму понад 123 тис. грн. Прокурором Новоукраїнського району стосовно них порушено кримінальну справу. Проводиться досудове слідство.
Службові особи Компаніївського відділення Долинської МДПІ під час проведення планової документальної перевірки одного з ферме5рських господарств порушили Закон України «Про податок на додану вартість», завдавши збитки держбюджету в сумі близько 42 тис.грн. За вказаним фактом прокурором Компаніївського району порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.364 та ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу. На даний час триває слідство.
Зауважимо, що за результатами перевірок виявлені порушення вимог податкового законодавства і в діяльності органів державної податкової служби в області. Зокрема, у сфері дії Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» в діяльності регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України в Кіровоградській області. Начальнику названого управління прокуратурою області внесено подання.
Є випадки, коли, всупереч ПК України, податківцями неналежно здійснюється супроводження справ у суді щодо оскарження податкових повідомлень-рішень. Виявлено й інші порушення даного кодексу. Наприклад, Світловодський міжрайонний прокурор вніс документ реагування керівництву Світловодської ОДПІ у зв’язку з тим, що податківці без законних на те підстав провели документальну перевірку ТОВ «Світловодськмолсервіс».
Наразі правозахисна діяльність органів прокуратури області у сфері оподаткування триває.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool