Благовіщення, Вербна неділя та Пасха Страждань

Квітень 05, 2017 | Новини | Переглядів: 1001 | Коментарі: 0

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначається Святою Церквою на згадку про рятівну звістку Архангела Гавриїла Діві Марії про Зачаття Нею Господа Ісуса Христа «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою! - благовістив Архангел - Благословенна Ти між жонами!.. Не бійся, Маріє, бо ти знайшла благодать від Бога: і ось ти в утробі зачнеш і народиш Сина і назвеш ім'я Йому Ісус.Він же буде великий, і названий Сином Всевишнього ». Так ми читаємо в Євангелії від Луки. Євангеліє з грецької перекладається як «блага вість».

 Благовіщення - це день великої радості і невимовної. «День спасіння нашого початок». Бо «Нині все наповнилося світлом: небо і земля, і пекло ...» І самий дзвін колокола  ми називаєимо Благовіст.З Благовіщення почалося творіння нового світу, в якому «З нами Бог». Таємниче і незбагненно зійшов Вічний на коло часу, в плоть одягнувся Той, кого ні люди, ні навіть Ангели бачити не можуть. Діва Марія стає «як би єдиною гранню між створеним і нествореним Божим єством» (святитель Григорій Палама).

А Діва Марія відразу після Благої звістки Архангела з поспішністю збирається і йде з Назарета в Нагорну країну, що поблизу Єрусалиму. Йде до своєї близької родички, праведної Єлисавети, яка в той час вже близько 6 місяців носить під серцем майбутнього Іоанна Хрестителя.

На наступний, після Благовіщення день, 8 квітня вказано за православним  календарем Собор Архангела Гавриїла. Але в цьому році на 8 квітня припадає Лазарева субота. Тоді Ісус Христос створив одне з найбільших чудес своїх: воскресив з мертвих Лазаря, який вже чотири дні лежав у гробі. Воскресіння праведного Лазаря говорить про те, що перемога Ісуса Христа над смертю не буде винятком, можливим тільки для Боголюдини, але перемогою, яку Господь дарує занепалій людині, не здатній своїми силами перемогти жало смерті.Смерть уже не всесильна над людиною - Божественна любов скасовує її владу. Але людський гріх і злість не здатні відгукнутися на Божественне чудо. Вони прагнуть знищити світ і добро, віддаючи перевагу над ними власній гріховній темряві, жадібності, прагненню до влади, самоствердженню. Саме визнання Ісуса Христа народом, коли Він прийшов в Єрусалим, озлобило фарисеїв і духовних вождів Ізраїлю, остаточно зміцнивши їх в намірі вбити Спасителя.І тому вхід Господній в Єрусалим (так називається ще Вербна неділя, в цьому році  9 квітня) - шлях, який усіяний пальмовими гілками, але веде Спасителя до Хреста і Голгофи. За радісними криками «Осанна» (спаси, даруй порятунок) вже чується жахливий «Розіпни Його» ... Після Вербної неділі настає «Пасха Хресна», «Пасха Страждань», Страсна седмиця, «Тиждень рятівних пристрастей».Це дні спогадів страждань (страстей), смерті і поховання Господнього. Зруйновано (за словами свт. Іоанна Златоуста) довгострокове «царство диявола, винищено смерть, знищений гріх, знято прокляття, відкритий рай і Небо стало доступно людям» ... У ці великі дні Церква знову і знову закликає людей йти за Христом, слідувати Його Євангельським заповідям.

 А нам, дорогі співвітчизники, потрібно пам'ятати, що праведна Єлисавета, на честь якої понад 260 років тому було назване наше місто і наша земля - це євангельська свята. Вона перша з людей дізналася про Благовіщення і прозорливо назвала Діву Марію Божою Матір'ю (Євангеліє від Луки). Так праведна Єлисавета  назавжди пов'язана з Благовіщенням. І ми раді, що в нашому обласному центрі милістю Божою побудований красивий і величний храм Благовіщення Пресвятої Богородиці, який знаходиться біля пам'ятника Ангелу-Хранителю міста.І ми віримо, що це пам'ятник Архангелу Гавриїлу, який приніс на землю Благу звістку. Віримо, що Блага звістка про святе  християнське  ім’я нашого міста буде почута усіма нашими городянами, усіма жителями нашої України, всіма депутатами, чиновниками та журналістами, які називають себе християнами, і ми зможемо повернути нашому місту євангельське його ім'я.

Протоієрей Євгеній Назаренко.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool