Авторський нагляд лісовпорядників на Кіровоградщині (ФОТО)

Листопад 30, 2011 | Новини | Переглядів: 1177 | Коментарі: 0

Кіровоградщина є малолісною територією України. Загальна площа лісів та лісовкритих площ області складає 183 тис. га., з них 124.6 тис. га знаходяться у підпорядкуванні державних лісогосподарських підприємств сфери управління Держлісагенства України. Лісистість області невисока і складає 7,4%. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ

Основна мета лісового господарства області збільшити лісистість території до оптимальної в 11% за рахунок розвитку степового лісорозведення, забезпечити безперервне відтворення лісу на всіх лісових землях. Одночасно - зберегти біологічне різноманіття лісових екосистем, поліпшувати склад лісів, підвищувати їхню продуктивність та стійкість до негативних факторів середовища. При цьому необхідно підвищувати продуктивність праці за рахунок широкого впровадження новітніх технологій та рентабельність лісу як одного з джерел багатства країни.
Багатоцільове призначення лісів вимагає науково-обгрунтованої організації лісового господарства з урахуванням природних і економічних особливостей конкретних лісових насаджень.
Саме таку систему ведення лісового господарства в області, яка б забезпечувала досягнення поставленої перед нею мети з максимальною ефективністю і визначило базове лісовпорядкування лісів, яке в Кіровоградській області проведено в 2009 році.
Уже протягом двох років лісові господарства, підпорядковані облуправлінню, впроваджують визначені Харківською державної лісовпорядної експедиції заходи спрямовані на забезпечення ефективної охорони та захисту лісу, раціональне використання, підвищення продуктивності лісів та їх відтворення, оцінку лісових ресурсів, підвищення культури ведення лісового господарства.
Лісовпорядники щорічно проводять авторський нагляд за здійсненням заходів, запроектованих під час базового лісовпорядкування шляхом проведення безперервного (оперативного) лісовпорядкування.
28 листопада 2011 року в Кіровоградському обласному управлінні лісового та мисливського господарства нараду з питань поточних змін у лісовому фонді за участю спеціалістів лісового господарства облуправління, головних лісничих всіх лісогосподарських підприємств, спеціалістів Державного управління охорони навколишнього середовища в Кіровоградській області та представників Харківської лісовпорядної експедиції провели заступник начальника облуправління Наталія Ревенко та головний інженер Харківської державної лісовпорядної експедиції Василь Гриневич.
Головні лісничі інформували про поточні зміни в лісовому фонді в минулому році в межах кожного лісництва. Інженерно-технічні працівники служби лісовпорядкування, які ведуть методичний супровід, надали відповідну консультативну допомогу.
З розвитком нових технологій відбулись серйозні зімни в використанні деревини, яка більшою мірою стала використовуватись не лише в якості палива та будівельного матеріалу, а й як сировина для подальшої глибокої переробки. Такий характер технологічного зміщення у споживанні деревини не став причиною зменшення попиту на неї, навпаки, потреба в деревині безперервно зростає.
Установлення щорічного розміру головного користування (рубки деревостану у віці стиглості) – одне з найважливіших рішень, котрі приймаються лісовпорядниками. Для Кіровоградщини цей щорічний обсяг встановлений в розмірі 39,6 тис.куб.м.
Крім рубок головного користування, заготівля деревини проводиться також під час рубок формування та оздоровлення лісів в обсязі 145 тис. куб. м.
На нараді представники державної лісовпорядної служби обговорювали з виробничниками реальність виконання запроектованих обсягів рубок формування та оздоровлення лісів та інших лісогосподарських заходів з урахуванням практичних можливостей підприємств.
Уточнювались щорічні обсяги різних видів заходів, оскільки базове лісовпорядкування визначає їх обсяги на ревізійний період.
Нарада пройшла в конструктивній діловій обстановці і безумовно сприятиме підвищенню якості господарювання у лісах Кіровоградщини.

Авторський нагляд лісовпорядників на Кіровоградщині
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool