Андрій Ніколаєнко: Захист прав дітей є ключовим питанням для обласної влади.

Червень 20, 2013 | Новини | Переглядів: 801 | Коментарі: 0

 В облдержадміністрації відбулася спільна нарада за участі голови ОДА Андрія Ніколаєнка та Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка з керівниками відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, що опікуються вихованням та соціальним супроводом дітей.

Відкриваючи нараду, Андрій Ніколаєнко зауважив, що за результатами першого дня перебування в області Уповноваженого Президента України з прав дитини відмічено суттєві позитивні зміни, але залишається багато питань, котрі потребують негайного втручання і вирішення. Особливий акцент - на взаємодії структурних підрозділів , які працюють в інтересах дітей.

Сьогодні ми активно працюємо над впровадженням в життя нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича. Тому особлива увага влади спрямована на оновлення застарілих дитячих спортивних майданчиків, розширення мережі дошкільних навчальних закладів, підвищення рівня охоплення дітей позашкільною освітою, охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування сімейними формами виховання, оздоровлення дітей, створення спеціалізованих закладів для реабілітації дітей-інвалідів, - наголосив Андрій Ніколаєнко.
За словами очільника області, кожен напрямок має під собою чітко визначену соціальну ініціативу Президента України. І при повній і якісній реалізації завдань Глави держави ми створимо ефективний захисний бар’єр для кожної дитини і створимо їй можливість якісного творчого розвитку.
В області високими темпами розвивається мережа позашкільної освіти в області. У галузі освіти області функціонує 46 позашкільних навчальних закладів, в яких виховується майже 48 тисяч дітей (54,6% дітей шкільного віку). На часі - питання розбудови інфраструктури навколо цих освітніх закладів.
- З відкриттям перинатального центру у Кіровограді – першого в Україні в рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» - дитяча смертність в області знизилася на 28% в порівнянні з останніми трьома роками. Але цей показник може і буде кращим, - зауважив Андрій Ніколаєнко.
Столичні гості відзначили, що охоплення дітей сімейними формами виховання на Кіровоградщині збільшилось із 72% (2011 рік) до 83% (2013 рік). При цьому значно зріс рівень опіки. В інтернатних закладах області залишається лише 400 дітей. Завдання - усі вони за 5 років були влаштовані в сім'ї.
Регіон – один із лідерів за темпами встановлення нових спортивних майданчиків, і не тільки в обласному центрі, але й у районах і салах.
- Лише протягом січня-травня 2013 року в області вже встановлено 36 нових спортивних об’єктів, до кінця року ще планується відкрити 20, - зазначив керівник області.
З порядку денного не знімається питання про забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На певних територіях це питання майже знято, а на інших – тільки починають рухатися у цьому напрямку. Між тим, у Кіровограді вже очікується завершення другої черги будівництва і введення в експлуатацію соціального гуртожитку для цієї категорії дітей, - підкреслив Андрій Ніколаєнко.
Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко відзначив, що за останні роки в Кіровоградській області справді відбулися позитивні зміни у забезпеченні реалізації прав дітей. Як приклад - у Кіровограді успішно діє дитячий будинок "Наш дім", де запроваджено інноваційні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На підставі кіровоградського досвіду Президент України видав Указ щодо поширення нових форм виховання дітей-сиріт по всій Україні.
Разом з тим, Юрій Павленко наголосив на основних завданнях органів виконавчої влади, які ставить Президент України.
- Політика, спрямована на покращення життя наших дітей, має бути однаковою в усіх районах та населених пунктах області, а не різнитися з кожним кілометром. В деяких випадках районні чиновники реагують тільки на прояви проблем, але не вирішують їх, - підкреслив Юрій Павленко.
За його словами, матеріально-технічний стан дитячих відділень лікарень бажає значно кращого не тільки в Кіровоградській області, а й по всій Україні.
- Починаючи від матрацу на ліжку, постільної білизни – до ремонтів і закінчуючи медичним обладнанням і забезпеченням медикаментами, – додав дитячий омбудсмен. - Щоб зрозуміти обсяг проблеми, треба провести моніторинг відповідності всіх обласних, районних дитячих лікарень та районних та міських дитячих відділень до вимог законодавства.
На виконання доручення Президента України голова облдержадміністрації взяв під особистий контроль виконання завдання щодо забезпечення м'яким інвентарем усіх дитячих і пологових відділень лікарень у районах і містах області.
Андрій Ніколаєнко зауважив, що обласна влада візьме під патронат не лише кадрове оновлення дитячої обласної лікарні, а й ремонт цього лікувального закладу.
Юрій Павленко під час наради не оминув своєю увагою і таке важливе питання, як охоплення дітей з обмеженими можливостями інклюзивною освітою, підкресливши, що інтеграція дитини-інваліда в загальноосвітню школу – це єдиний вихід її пристосування до життя у суспільстві.
Стосовно інтернатних закладів - Юрій Павленко зазначив, що вони повинні трансформуватися у центри допомоги сім’ї з дитиною. Той стан, в якому наразі перебувають інтернати в Україні викликає лише сумні почуття.
І окремі інтернатні заклади області, зокрема, у Шостаків ці та Кіровограді, теж спонукали як керівника області, так і дитячого омбудсмена, висловлювати жорсткі оцінки стосовно ситуації і тих методів виховання, які практикуються у цих закладах.
- Завдання, яке ставить Президент, - зробити все можливе, щоб зберегти родину для дитини, допомогти батькам, які переживають складні життєві обставини, не втратити батьківський потенціал, не втратити право на виховання своїх дітей, - сказав Юрій Павленко. - Саме необхідність розвитку нових форм соціальної підтримки сім’ї обумовлює реформування інтернатних закладів.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool