Анатолія Кривохижу вітали з 90-річчям кращі хореографічні колективи Кіровоградської області

Грудень 02, 2015 | Новини | Переглядів: 1604 | Коментарі: 0

Кращі хореографічні колективи Кіровоградської області вітали сьогодні у академічному обласному українському музично – драматичному театрі імені Марка Кропивницького народного артиста України Анатолія Михайловича Кривохижу з його 90-річчям.

Зі сцени театру на адресу ювіляра звучало сьогодні багато вітальних слів. Теплі слова поздоровлень на адресу одного з найвідоміших хореографів України висловив і міський голова Андрій Райкович.
- Українська хореографія народилася у знаменитому першому українському театрі корифеїв і глибоко символічно, що саме тут, у цьому театрі, ми вшановуємо справжнього українського майстра танцю, - сказав у своєму вітанні Андрій Райкович. – Школа Анатолія Кривохижі стала відомою у всьому світі. А сьогодні вже його учні чарують глядачів прекрасно поставленими хореографічними композиціями. Кіровоградці люблять Анатолія Кривохижу, і найкраще підтвердження тому – присвоєння йому високого звання Почесний громадянин Кіровограда.

Андрій Райкович побажав імениннику міцного здоров’я і ще довгих наповнених творчістю років життя.
Звання Почесного громадянина Кіровограда присвоєно Анатолію Кривохижі рішенням Кіровоградської міської ради 6 березня 1998 року.
Анатолій Михайлович Кривохижа народився у Кіровограді 1 грудня 1925 року. Тут він провів своє дитинство. Закінчивши у 1956 році Омський інститут фізичної культури, Анатолій Михайлович повернувся до рідного міста і очолив самодіяльний танцювальний колектив при Будинку культури імені Калініна.

Анатолій Кривохижа став відомив всьому світові як творець і довголітній керівник легендарного заслуженого самодіяльного ансамблю народного танцю України "Ятрань". Описати досягнення "Ятрані" кількома рядками неможливо: про них свідчить глядацька аудиторія ансамблю. "Географія" його неосяжна. Ятранські маршрути пролягли майже до тридцяти країн світу. Та як виступали! На стадіоні в Софії ятранський "Гопак" виконували на вимогу глядачів тричі, у Римській опері це довелося робити п'ять разів! Творча спадщина Анатолія Кривохижі вражаюча. Вона побудована на багатому фольклорному матеріалі, зібраному, в основному, на території області. Анатолій Михайлович змушує глядача через танець торкатися нашої генетичної духовності, пробуджує в нас почуття невмирущої ностальгії і нагадує нам, що ми – українці.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool