Аграрний сектор - серед лідерів наповнення бюджетів усіх рівнів

Січень 14, 2014 | Новини | Переглядів: 1156 | Коментарі: 0

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, за підсумками 2013 року аграрії перерахують до бюджетів усіх рівнів 47 млрд. грн.

 

Експерти аграрного ринку зазначають, що в останні роки наповнення дохідної частини зведеного бюджету сільгосппідприємствами стабільно зростає. Так, з 2010 року цей показник збільшився на 37%. Таке зростання забезпечується за рахунок значного збільшення сільгоспвиробництва в країні за останні кілька років.

Зокрема, за даними Державної служби статистики України, за 11 місяців 2013 року сільгоспвиробництво зросло на 11,7% до відповідного періоду попереднього року. А якщо враховувати лише сільгосппідприємства, то зростання становило 18,4%.

Урядові аналітики також відзначають зростання експортної виручки від поставок української сільгосппродукції за кордон. Так, за підсумками 2010 року експорт сільгосппродукції і готових продуктів харчування становив 9,9 млрд. дол. США, 2011 року — 12,8 млрд. дол. США, 2012 року — 17,9 млрд. дол. США, за 9 місяців 2013 року — 13,2 млрд. дол. США.

При цьому експерти Мінагрополітики зазначають, що бюджетна підтримка аграрного сектора не тільки не зростає, але навіть зменшується. Хоча, на їх думку, існує необхідність у збільшенні бюджетної підтримки, особливо сільгоспкооперації, розвитку фермерства, малого та середнього сільгоспвиробництва. Зокрема, існує необхідність збільшення фінансування сільськогосподарської дорадчої служби. Без допомоги консультантів селянам складно самим створити і на перших порах забезпечити функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, підкреслюють вони.

Важливо також збільшувати бюджетне фінансування сільських територій. Експерти аграрного ринку підкреслюють, що без якісних доріг, надійного забезпечення територій електроенергією і газом забезпечити підвищення ефективності сільгоспвиробництва навряд чи можливо. Також потребують збільшення бюджетного фінансування програми «Шкільний автобус», розвиток сільської медицини.
«Кабінет Міністрів вже передав проект Держбюджету на 2014 рік у Верховну Раду. І документ вже знаходиться на розгляді у Комітетах Парламенту. Нагадаю, що в ньому, у порівнянні з 2012 роком, планується збільшити фінансову підтримку тваринництва. Однак ми й далі будемо наполягати на збільшенні бюджетної підтримки кооперації, розвитку фермерства, малого й середнього сільгоспвиробництва», — підкреслив глава відомства Микола Присяжнюк.

За його словами, Мінагрополітики продовжить відстоювати посилення бюджетної підтримки аграрного виробництва та розвитку сільських територій при прийнятті Бюджету-2014 Верховною Радою.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool