95-річний ювілей відзначив Почесний лісівник України та Почесний громадянин Світловодська Борис Томашевський

Листопад 22, 2013 | Новини | Переглядів: 943 | Коментарі: 0

Борис Копелевич Томашевський – жива легенда, людина-взірець, у якої нинішнє та майбутнє покоління лісівників мають вчитися любові до рідного краю.

Він пройшов нелегкими стежками Великої Вітчизняної війни, був учасником Сталінградської і Курської битв. Міцний, загартований війною характер, виняткова мужність, цілеспрямованість, наполегливість і мрія створити на післявоєнній українській землі зелений рай – визначили його подальшу долю. Повернувшись із фронту, Борис Копелевич працював у лісовій галузі Кіровоградщини майже чотири десятиліття, з них 28 років очолював Світловодський лісгосп.
За ці роки назва підприємства, де працював Томашевський, неодноразово змінювалась: Новогеоргіївський, Крилівський, Світловодський лісгоспи – а от його господар і охоронець лишався незмінним.
Керуючи лісовим господарством, Борис Томашевський втілював у життя чимало важливих завдань, проектів та задумів: приборкував піщані схили над Дніпром за допомогою зелених насаджень, боровся з водною та вітровою ерозією створенням захисних лісосмуг, соснових борів навколо Світловодська, озеленював місто. Сьогодні його ліси вже шумлять могутніми кронами, залишаючись істинною окрасою колишніх піщаних пустель. Десять мільйонів саджанців на трьох гектарах площ виростив за один сезон колектив лісгоспу, очолюваний Томашевським, під час будівництва Кременчуцької ГЕС. Завдяки його вмілим рукам, таланту й мудрості керівника молоде місто перетворилось у справжню перлину Наддніпрянського краю, що приваблює тисячі гостей щороку. Під його керівництвом впродовж тривалого часу Світловодський лісгосп визнавався кращим підприємством галузі. Воно було базою Українського навчально-дослідного інституту лісового господарства, а також місцем проведення двох Всеукраїнських та однієї Всесоюзної наради з вивчення передового досвіду роботи лісівників.
Після виходу на заслужений відпочинок Борис Копелевич не сидів склавши руки. Він створив безцінний подарунок для своїх земляків – «Спогади лісовода про Велику Вітчизняну війну 1941-1945», які вийшли друком у трьох книгах у 2004 році. У 2009 році видана його книга «Думы о Кременчугском водохранилище и защите его берегов», в якій автор знайомить читачів з людьми, які посвятили себе благородній праці – зробити прекрасним рідний край, створити берегоукріплення при будівництві Кременчуцької ГЕС.
Колишній директор Світловодського лісгоспу, Почесний лісівник України та Почесний громадянин міста Світловодська Борис Томашевський у 2012 році отримав відзнаку «Честь і слава Кіровоградщини».
19 листопада Борис Томашевський відзначив свій 95-й рік народження. Серед лісівників Кіровоградщини його вік є найповажнішим. Цим божественним даром життя йому віддячує уквітчана зеленню лісів рідна земля, а ЛІС, якому Він вірно служив усе своє трудове життя і шануваню якого вчить і сьогодні молодь, є святим оберегом його життя.

Борис Копелевич Томашевський – жива легенда, людина-взірець, у якої нинішнє та майбутнє покоління лісівників мають вчитися любові до рідного краю.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool