Кіровоградські рятувальники спілкувалися з журналістами (ФОТО)

Листопад 23, 2012 | Новини | Переглядів: 1126 | Коментарі: 0

У Територіальному управління МНС відбулася прес-конференція. Для обговорення журналістам запропонували найбільш актуальні на сьогоднішній день теми – готовність сил і засобів до дій за призначенням в осінньо-зимовий період, результати роботи групи піротехнічних робіт у нинішньому році, а також висвітлювалися питання пожежної безпеки у житловому секторі та статистика отруєнь дикорослими грибами.

З інформації про готовність рятувальників до зими розпочав прес-конференцію помічник начальника ТУ МНС в області з питань взаємодії з органами державної влади, ЗМІ та громадськістю, підполковник служби цивільного захисту Микола Леськів. Так, фахівцями Теруправління проаналізовано надзвичайні ситуації та події, пов’язані з несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду, які сталися на території області минулого року. За результатами розроблено План заходів на поточний рік, який розглянутий та затверджений на засідання обласної комісії ТЕБ та НС.
Для реагування на надзвичайні ситуації в осінньо-зимовий період на цілодобовому чергуванні знаходиться 203 особи рядового та начальницького складу, 57 одиниць пожежної та аварійно-рятувальної техніки. Для нарощування сил та засобів реагування у резерві з терміном готовності до 4 годин знаходиться 218 чоловік особового складу, 14 одиниць інженерної техніки, 2 пересувні електростанції, 29 засобів подолання водних перешкод, 66 одиниць основних пожежних автомобілів та спеціальної техніки, 3 піротехнічні розрахунки. На випадок низьких температур ТУ МНС готове розгорнути 22 пункти обігріву в усіх районних центрах та Кіровограді, а також 3 пересувні пункти обігріву на базі автомобілів підвищеної прохідності.
На базі аварійно-рятувального загону спецпризначення Територіального управління сформована група електрозварювальних робіт для залучення до ліквідації поривів на комунальних мережах.
Також спільно з зацікавленими установами та організаціями уточнено плани реагування на надзвичайні ситуації, характерні для цього періоду.
Таким чином, пожежно-рятувальні підрозділи області готові до реагування на надзвичайні ситуації та події осінньо-зимового періоду на 100%.
Питання пожежної безпеки під час опалювального періоду постійно перебуває на контролі органів державного нагляду у сфері пожежної безпеки. На цьому детальніше зупинилася начальник відділення зв’язків з громадськістю при Управлінні Держтехногенбезпеки в області, майор служби цивільного захисту Валентина Шабала. Вона зазначила, що вирішальну роль у зменшенні кількості пожеж у житловому секторі відіграють самі мешканці, які мають дотримуватися правил пожежної безпеки та утримувати своє господарство у належному протипожежному стані. Адже протягом жовтня – листопада на території області виникло 123 пожежі, прямі збитки від яких склали понад 900 тис. гривень. 9 загиблих виявлено на місці пожеж, ще двоє громадян загинуло внаслідок отриманих на пожежах травм. Левова частина займань, майже 80 відсотків, припадає на житловий сектор. Вогнем пошкоджено 52 житлових будинки, 16 автомобілів, знищено 22 тонни кормів.
Серед причин виникнення пожеж першість впевнено тримає необережне поводження з вогнем – 44 випадки. 33 пожежі виникли через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок. Найпоширеніша причина – зношеність електропроводки, використання саморобних електроприладів, перевантаження мережі одночасним ввімкненням декількох приладів великої потужності.
З початком опалювального сезону до них додалися пожежі через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей. З цієї причини виникло 17 пожеж у житлових будинках та господарчих спорудах.
Крім питань пожежної безпеки восени, неабияке занепокоєння у рятувальників викликає різке зростання кількості отруєнь дикорослими грибами. Адже протягом сезону отруїлися грибами 37 людей, із них – 10 дітей. Померло 3, усі – діти. Протягом поточного тижня зареєстровано 3 випадки з трьома постраждалими. Причиною отруєнь у більшості випадків були свіжо-зібрані гриби, які постраждалі відварили та підсмажили. У зв’язку з такою ситуацією, помічник начальника ТУ МНС в області з питань взаємодії з ОДВ, ЗМІ та громадськістю Микола Леськів вкотре закликав мешканців Кіровоградської області не вживати в їжу дикорослі гриби, і тим більш не пригощати ними дітей! Адже давати страви з грибів дітям категорично не можна, тому що вони значно чутливіші до дії токсинів грибів.
Повідомлення про виявлення в області застарілих боєприпасів теж завжди цікаві для представників ЗМІ. Лише цього року особовий склад групи піротехнічних робіт 45 разів залучався на ліквідацію надзвичайних подій, під час яких саперами виявлено та знищено 705 боєприпасів, серед яких артилерійські снаряди, міни, авіабомби та інші вибухонебезпечні предмети часів війни. Минулого року групою піротехнічних робіт на виконання вимог програми «Центральний регіон 2015» виконано роботи з очистки колишнього авіаційного полігону на території Компаніївського району, всього очищено 253 га, знешкоджено 262 одиниці вибухонебезпечних предметів.
Випадки виявлення боєприпасів часів Другої Світової війни частішають, як правило, навесні – вимиваються весняними водами від танучих снігів, - та восени, коли активізуються роботи на присадибних, дачних ділянках, городах, полях фермерських господарств. Микола Леськів наголосив, що при виявленні вибухонебезпечного предмету позначте місце знахідки, зателефонуйте до Служби порятунку, міліції чи військкомату і ні в якому разі не витягуйте їх із ґрунту, не рухайте, не переносьте, не вдаряйте по ньому іншими предметами та не експериментуйте з вогнем.
На завершення прес-конференції її учасники відповіли на запитання журналістів та висловили вдячність за плідну співпрацю, результат якої – безпечне життя громадян.

Кіровоградські рятувальники спілкувалися з журналістами (ФОТО)
 

Прес-служба ТУ МНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool