1 вересня 547 шкіл Кіровоградщини відкриють двері для своїх учнів

Серпень 29, 2013 | Новини | Переглядів: 872 | Коментарі: 0

Напередодні першого вересня однією з найбільш актуальних тем є готовність шкіл до нового навчального року.

Тож, цю та ряд інших тем, зокрема, пожежну безпеку у лісах та прогноз гідрометеоумов на найближчий період обговорювали на прес-конференції в Управлінні Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області.
Розпочинаючи захід, прес-секретар начальника Управління ДСНС підполковник служби цивільного захисту Микола Леськів, повідомив про стан пожежної безпеки у навчальних закладах області. У розрізі районів з позитивного боку відзначається робота керівництва Долинської, Новгородківської, Новомиргородської та Новоукраїнської райдержадміністрацій та підвідомчих їм освітніх установ, які забезпечили належний рівень виконання протипожежних заходів. Поряд з тим, стан пожежної безпеки закладів освіти потребує поліпшення, через що загальний рівень виконання протипожежних заходів на зазначених об’єктах складає 73%. Така ситуація склалась насамперед через відсутність достатнього рівня фінансування з районних (міських) бюджетів на виконання протипожежних заходів. Так, у поточному році на їх виконання у закладах освіти області у бюджетах різних рівнів передбачено 1 млн. 260 тис. гривень, з яких використано поки що 43%.
Отже, станом на 23 серпня поточного року органи державного нагляду у сфері пожежної безпеки можуть визнати готовими до початку навчального року 479 навчальних закладів або 88% від їх загальної кількості, але це без урахування невиконання капітальних протипожежних заходів, таких, як монтаж установок автоматичної пожежної сигналізації та проведення вогнезахисної обробки. Навчальний процес у решті шкіл не перериватиметься і за парти сядуть учні усіх 547 шкіл області. Проте, рятувальники і надалі ретельно контролюватимуть стан протипожежного захисту у всіх навчальних закладах.
Одним з аспектів протипожежних заходів на території області лишається заборона випалювання стерні на полях. За словами Миколи Леськіва, це питання доволі болюче. Адже пожежа на полі це справді жахлива картина – полум’я може підніматися до двох метрів та розповсюджуватися з блискавичною швидкістю. Поширюючись на великі території, вогонь легко може перекинутись на сусідні поля, спричинити відключення повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, призвести до пожеж у лісових масивах і навіть до пожежі людського житла, яке розташоване неподалік. Щоб загасити таку пожежу потрібні значні матеріальні засоби і людські ресурси. У зв’язку з цим, прес-секретар начальника Управління наголосив, що на кожного, хто випалює стерню та суху рослинність чекає відповідальність перед Законом. Кинувши на поле сірник або недопалок чи навмисно підпаливши пожнивні залишки на відкритій місцевості, винуватець пожежі може отримати покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі. Цього року за такі дії до адміністративної відповідальності притягнуто 46 осіб.
Рятувальники області цілеспрямовано протидіють пожежам не лише на сільськогосподарських полях, а й у лісових масивах. Саме тому за ініціативи Управління ДСНС проведені три засідання обласного оперативного штабу запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах області під головуванням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, на яких визначено ряд дієвих заходів щодо запобігання та зменшення негативних наслідків від пожеж у природних екосистемах на території області. На засіданні штабу затверджено План заходів щодо обмеження в’їзду до лісових масивів області у період високого класу пожежної небезпеки, згідно з яким у період встановлення високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки на території області вводяться тимчасові обмеження на відвідування населенням лісів і в’їздів до них автотранспортних засобів шляхом зорювання або перекриття доріг шлагбаумами. Також відповідно до протокольного рішення засідання штабу у районах області продовжується робота по прибиранню захаращень у лісах у межах населених пунктів, оновленню мінералізованих смуг, ремонту доріг протипожежного призначення, тимчасовому обмеженню доступу до лісів у період 5 класу пожежної небезпеки. Пожежно-рятувальною службою області вжито заходів щодо забезпечення готовності до оперативного реагування на випадки виникнення пожеж в природних екосистемах. На цілодобовому чергуванні перебувають 59 одиниць пожежної техніки та близько 210 чоловік особового складу пожежно-рятувальних підрозділів області. У разі ускладнення обстановки для підсилення можуть додатково залученні близько 260 чоловік особового складу та 64 одиниці техніки. У разі залучення пожежної авіації для гасіння лісових пожеж на території області визначено 117 місць посадки, а також природні та штучні водойми для забору води пожежними вертольотами.
Продовжуючи тему запобігання пожежам у лісових масивах завідувач сектору лісорозведення обласного управління лісового та мисливського господарства Лариса Романська, зазначила, що пожежам у лісових масивах Кіровоградщини сприяла надзвичайно суха та спекотна погода. Тому протягом 2013 року сталось 14 пожеж хвойної підстилки на площі 4,4 га та 152 пожежі сухої трави та сміття на відкритій території на площі 21,7 га. Всього здійснено 760 рейдових перевірок лісових масивів щодо дотримання правил пожежної безпеки в природних екосистемах, за результатами перевірок виявлено 23 порушника, які притягнуті до адміністративної відповідальності.
Хоча рятувальники та лісівники перебувають у постійній готовності, судячи з прогнозів синоптиків, пожежна небезпека на території області поступово минає. Про це детальніше розповіла начальник Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Олена Юрченко. На фоні теплого літа на жителів області чекає нестійка погода, яка триматиметься до 4 вересня. 29 серпня у другій половині дня та 30 серпня очікуються дощі, місцями сильні, грози та вітер до 15 – 20 м/с. 1 та 2 вересня опади припиняться, а температура вдень підвищиться до 19 – 24 градусів тепла. А у два наступні дні прогнозується зниження температурного режиму, триватиме це недовго і вже наприкінці першої декади місяця потеплішає.
Однією з нових тем для журналістів обласних ЗМІ була робота Консультаційного центру, що незабаром відкриється в Управлінні ДСНС. Відповідаючи на запитання журналістів, Микола Леськів розповів, що у такому центрі фахівці Управління надаватимуть консультативну допомогу з питань реалізації державної політики у сферах цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації надзвичайних ситуацій, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, профілактики травматизму невиробничого характеру, державного нагляду (контролю) за додержанням та виконанням вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки. Центр надаватиме допомогу усім бажаючим безкоштовно, як під час особистого прийому, так і в телефонному режимі або в мережі Інтернет та працюватиме у Кіровограді за адресою: вул. Шевченка, 3. Графік роботи Консультаційного центру буде наступним: понеділок - четвер - з 9:00 до 17:00, п’ятниця – з 9:00 до 16:00, обідня перерва з 12:00 до 13:00.
На завершення прес-конференції учасники відповіли на запитання журналістів та подякували за плідну співпрацю.

Прес-служба УДСНС в області

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool