Заборгованість перед ЖЕО чи ОСББ - неправомірна причина для відмови споживачу в наданні довідки про склад сім'ї

Листопад 12, 2020 | Народний репортер | Переглядів: 622 | Коментарі: 0

До Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертаються громадяни з питань ненадання Управителем (ЖЕО, ОСББ) довідок про склад сім’ї, технічних умов та актів відключення квартир від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення (при встановленні газового або електричного опалення) з причини існуючої заборгованості у цих громадян - індивідуальних споживачів за житлову послугу перед Управителем.

У громадян виникають різні життєві обставини, коли необхідно отримати довідки про склад сім’ї та реєстрацію місця проживання для отримання певних видів державних допомог, пільг, субсидій, взяття на квартирний чи земельний облік, укладання договорів про надання послуг індивідуальним споживачам з електропостачання, водовідведення, вивезення твердих побутових відходів, газопостачання тощо.

Посадові особи Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області перевіряють питання про надання Управителями послуг індивідуальним та колективним споживачам відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 №712 «Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком». Однак ці нормативні документи не регулюють питання надання довідок про склад сім’ї та реєстрації місця проживання. Це питання врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру». В разі відмови в наданні довідки про склад сім’ї Управителем її можна замовити в Центрі надання адміністративних послуг м. Кропивницького. Проте споживачам варто пам’ятати про відповідальність за несвоєчасну оплату Управителеві за надану послугу з управління в порядку, за ціною та у строки, які встановлені договором.

В інший спосіб посадовими особами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у сфері захисту прав споживачів розглядається питання надання додаткових послуг Управителями: розробка технічних умов та актів відключення квартир від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення (при встановленні газового або електричного опалення). По суті це додаткова послуга Управителя, за яку йому індивідуальний споживач сплачує кошти. Саме тому самовільне рішення Управителя щодо невидачі документів споживачам, навіть з урахуванням наявності у них заборгованості за надану належним чином послугу з управління будинком, є порушенням права споживача та підставою для проведення заходів державного (нагляду) контролю Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області і застосування санкцій до порушників.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool