Введення у храм. Третя Пречиста.

Грудень 02, 2017 | Народний репортер | Переглядів: 2203 | Коментарі: 0

4 грудня Свята Церква відзначає день Введення Діви Марії в Єрусалимський храм Її батьками Іоакимом та Анною. У народі цей день називають Третьою Пречистою (Перша Пречиста-28 серпня, Друга Пречиста-21 вересня).

«Дивна Лествиця» затверджена на землі. Але верх її сягає аж до Неба і Сам Господь стоїть на ній. Трирічне немовля Діва Марія легко зійшла високими сходами Єрусалимського храму, де Її зустрічає священик пророк Захарія, чоловік святої праведної Єлисавети, покровительки нашого краю. Він з натхнення Духа Святого ввів Діву Марію у Святая Святих, куди міг входити один лише Первосвященик. У Єрусалимський храм увійшла Та Пренепорочна дочка людська, яка за Свою чистоту удостоїться великої благодаті. Вона вмістить в себе Бога, ставши з натхнення Святого Духа Його Матір'ю по плоті, відкриваючи людям вхід у Царство Небесне.

Празник Введення відзначається великим тому що він провісник Божого благовоління до людей. Прославляючи 4 грудня Божу Матір, звертаємо увагу на подвиг Її батьків. На відміну від дозрівання в утробі нашої тілесної матері, перебування в лоні Церкви, як і спасіння, залежить від нас: чи визнаємо ми Церкву своєю Матір'ю, чи підкоряємося Її звичаям, чи виконуємо Її закони, чи приймаємо спасительні Таїнства? Тобто чи віримо ми в Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву, тому що тільки через Неї творить Господь «нову людину», гідну блаженної вічності.

Приклад батьків Богородиці для батьків і хрещених особливо повчальний - правильно виховувати своїх дітей можна тільки тоді, коли їх, як можна раніше і частіше водити в храм Божий, привчати до молитви, розвивати в них любов до Бога і ближніх. Адже кожен християнин присвячений на служіння Господу під час Таїнства Хрещення. Наші православні предки різних звань і занять добре знали, якщо вони чесно, з вірою і страхом Божим служили своїй Вітчизні і народу, захищаючи свою віру, вони служили і Богу. Не забувайте про це, дорогі батьки, вчителі та вихователі.

4 грудня - престольне свято в Свято-Введенській Оптиній пустині, в Свято-Введенському чоловічому монастирі Києва, в сербському Хілендарському монастирі на Горі Афон, а також в Спасо-Преображенському Кафедральному соборі нашого обл. центру, де один з приділів названий на честь Введення. А в Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці обл. центру є приділ на честь великомучениці Катерини і 7 грудня там також одне з храмових свят. Не забудемо про це.

У новому Благовіщенському соборному храмі художниками іконописцями з Володимира, Вінниці, Харкова та нашого міста святої праведної Єлисавети відбувається розпис стін і стель верхнього і нижнього храмів. Він виконаний на високому художньому та духовному рівні і до свята Введення в храм Пресвятої Богородиці буде відкритий лівий балкон з унікальним розписом свята Введення. На іконі зображена і праведна євангельська Єлисавета, наша небесна покровителька. Це не суперечить Святому Письму і Священному Переданню Святої Церкви.
А в нашій фортеці св. Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя, є Пречисті врата (між гарматами), а також укріплення в честь благовірного князя Александра Невського (пам'ять його 6 грудня) і великомучениці Катерини. Адже Александр Невський - небесний покровитель Александрії і особливо знаменно, що це місто було звільнено від німецьких фашистів на день своїх іменин - 6 грудня 1943р.
Святий Александр Невський показав приклад справжнього служіння Богу і Вітчизні. Дай Бог, щоб його наслідували наші депутати, державні мужі, воєначальники і офіцери нашої армії і особливо ті, що носять це святе ім'я!
Не забудемо привітати 6 і 7 грудня іменників і привести своїх дітей та онуків у православні храми.

Не забудемо прославити Діву Марію, Пресвяту Богородицю і 10 грудня, в день святкування Її ікони «Знамення», на честь знамення Пресвятої Богородиці, яке було у Новгороді Великому в 1170г. Згадуючи історію нашого обл. центру, фортеці св. Єлисавети та її форштадта Биково, де перебувала з кінця 50-х років XVIII ст. дерев'яна Знаменська церква, а потім з 1893р. велична трьохпрестольної кам'яна Знаменська церква, найкрасивіша в м. Єлисаветграді.

Парафіяни міських православних храмів знайшли зовсім недавно (в кінці листопада минулого року) в архіві випуск Одеського листка за 30.09.18093р., де описується освячення Знам'янської церкви єпископом Єлисаветградським Ананієм у співслужінні міського духовенства і присутності всієї міської влади. «Прекрасна архітектура йде рука об руку з солідністю самої будови: мармурові підлоги, такі ж з цілісних плит підвіконня, дубові масивні двері, іконопис, виконаний київськими та московськими художниками, обробка всього храму під мармур, відмінні споруди для церковно-парафіяльної школи і священика - це свідчить про щедрість пана Д.Купченко, який не пошкодував коштів для грандіозності і благоліпності спорудженого на його кошти храму. Нова церква, мабуть, найкрасивіша тепер церква в Єлисаветграді і за величиною тільки трохи поступається Успенському собору. Народу зібралося тисяч до 15, який не тільки заповнив храм і величезний прилеглий до нього двір, а й всі вулиці навколо церкви були буквально заповнені народом ».
10 грудня іменини міста Знам'янки, де є Знаменська церква на місці колишньої стародавньої (до речі, і Знам'янка була звільнена від німецьких загарбників до 10 грудня 1943р, тобто до дня своїх іменин).

Радості Різдвяного посту і радості християнських свят, дорогі співвітчизники! Віримо, що Пресвята Богородиця, покровителька Київської Русі і Православної України і праведна євангельська Єлисавета, покровителька нашого обл. центру і всього нашого регіону не залишить нас без своєї небесної допомоги і молитви!

Протоієрей Євгеній Назаренко.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool