Великий небесний день

Лютий 17, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 1437 | Коментарі: 0

Неділя, 18 лютого, в цьому році, є Неділя сиропусна. Спогад Адамова вигнання. Прощена неділя.

В цей день Свята Церква нагадує нам на про вигнання прабатьків Адама і Єви з раю за неслухняність і непомірність.

Цим підкреслюється вся важливість майбутнього Великого посту. У втраті райського блаженства ми бачимо предмет гідний покаяння. Приклад прабатьків показує нам всю тяжкість гріха і його згубні наслідки, навчає уникати нестриманості, як початку і джерела гріхів і звертатися до покаяння, як до єдиного засобу позбавлення від гніву і суду Божого.

У цей день за встановленим в стародавні часи звичаєм православні християни щиро просять вибачення один у одного і прощають взаємні образи і гріхи. Це необхідно нам, якщо ми хочемо жити з Господом в серці і підчас життя на землі, і після нашого земного шляху, переселившись в життя вічне. Ми, християни, бажаємо собі вічного спасіння. Але це можливо тільки в тому випадку, якщо не буде в нашому серці образ, не буде взаємного засудження, неприязні. Можливо тільки тоді, коли в серці нашому буде мир. Але для цього потрібно і пробачити тих, хто нас образив і попросити собі прощення у тих, кого ми вільно чи мимоволі образили. Інакше марні будуть наші труди в майбутньому посту, якщо в серці нашому продовжуватимуть жити образи на брата, зло і недоброзичливість. Яка користь буде від поста, якщо ми строго утримуємо себе від їжі тілесної, а своїм гнівом і норовистістю з'їдаємо душі і серця своїх ближніх, якщо боїмося осквернити уста якою-небудь забороненого їжею, а не боїмося того, що з цих вуст продовжують виходити, як смердючий дим з печі, слова осуду, наклепів і лихослів'я, насмішки уїдливі, повні зарази і спокуси душевної. «Не такий пост Я обрав, - говорить Господь через пророка Ісайю, - але знищіть всякий союз неправди, відніміть лукавство від душ ваших, престаньте від лукавства вашого, навчитеся добро творити». Не тільки ніякій пост, але і мученицький подвиг не замінить нестачі справжньої любові до ближнього, тієї любові, яка довготерпить, мілосердсвует, не заздрить, не величається, не поводиться нечемно, не гнівається, не думає лихого, але все любить і все прощає.

«Прощений день, який це великий небесний день Божий, - навчав святитель Феофан Затворник. - Коли б усі ми як належить, користувалися ним, то нинішній день з християнських громад робив райські суспільства і земля зливалася б з Небом ».

З 19 лютого цього року починається подвиг святого Великого посту, який святі отці називали «Весною покаяння».
Світ Божий між християнами і людьми доброї волі зараз особливо необхідний для нашої країни, серед нашого українського народу. І в цьому основний заклик нашої Української Православної Церкви. Заклик Церкви Православної звучить і до жителів нашого міста, міста святої євангельської Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя. Заради нашої української землі, заради нашої малої Вітчизни давайте примиримося, знайдемо спільну мову в усіх політичних і культурних питаннях, згадаємо, що ім'я Єлисавета означає «та, шо шанує Бога». А істинно почитати Бога і служити своєму народові і державі можна тільки підтримуючи і стверджуючи внутрішній душевний мир і мир між співвітчизниками, прагнучи до миру з усіма людьми.

Простіть мене, брати та сестри.

Протоієрей Євгеній Назаренко.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool