У Кропивницькому в бібліотеці розповіли про винищувача Еріха Хартманна

Квітень 19, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 1583 | Коментарі: 0

Цикл відеолекцій «Історія нашого краю в історіях» цього року розпочалася розповіддю про бої легендарного льотчика Івана Кожедуба в небі над Кіровоградщиною.

Нагадаємо, що відеолекції є складовою спільного історико-просвітницького проєкту «Відомі і невідомі факти з історії Центральноукраїнського регіону» обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського та Державного архіву Кіровоградської області. Веде їх провідний науковий співробітник обласного Держархіву, кандидат історичних наук Вадим Колєчкін.

Нова розповідь була присвячена одному з найвідоміших асів Люфтваффе Еріху Хартманну.

У січні 1944 року війська 2-го Українського фронту розпочали наступальну операцію під Кіровоградом. Серед інших підрозділів німецьке командування перебазувало на той напрямок групу 52-ї винищувальної ескадри Люфтваффе (JG 52), яка претендувала на звання найбільш результативної авіачастини і в якій служили три найкращі аси-винищувачі, зокрема Еріх Хартманн.
Як розповів Вадим Колєчкін, у 15 років Хартманн вже був інструктором планерної школи Гітлерюгенду, а 1 листопада 1941 року був зарахований до школи пілотів-винищувачів. Під час навчання Еріх зарекомендував себе як здібний, але недостатньо дисциплінований пілот, тому військова кар’єра почалася не дуже вдало – перші два літака він розбив. Втім невдовзі йому вдалося виробити власну манеру ведення бою проти радянських літаків: він не ліз у маневрений бій, а здійснював швидку атаку, стріляв з малої дистанції і швидко виходив з бою, використовуючи перевагу винищувача Ме-109 у швидкості.

На початок радянського наступу під Кіровоградом Хартманн вже мав 159 збитих літаків. Згідно післявоєнній літературі, упродовж 7- 9 січня 1944 року винищувачі JG 52 заявила про знищення 27 радянських літаків. Стверджувалося також, що три з них збив Хартманн, а ще дві «аерокобри» були знищені ним начебто ще 6 січня. Насправді ж перші перемоги у битві за Кіровоград Еріх одержав 7-го: у цей день він під кінець «робочого дня» заявив про знищення двох радянських винищувачі.

Як створювалася легенда про Хартманна - аса №1, які традиції заявок про збиті ворожі літаки були у льотчиків, як відбувалася битва над Кіровоградщиною, можна дізнатись, подивившись відео лекцію Вадима Колєчкіна на бібліотечному каналі на YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=VwL0ixLXtxA .

Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool