Свято Почаївської ікони Божої Матері

Серпень 08, 2017 | Народний репортер | Переглядів: 3668 | Коментарі: 0

Почаївська гора - це особливе місце на землі. Саме її освятила Своїми неодноразовими чудесними явленнями і Своїм материнським покровительством наша Небесна Заступниця - Пресвята Богородиця.

Однією з головних святинь Свято-Успенської Почаївської Лаври є чудотворна ікона Божої Матері Почаївська, яка відома усьому християнському світові. Не можна перерахувати скільки раз була всенародно засвідчена цілюща сила, витікаюча від чудотворного образу Почаївської Божої Матері. Якими тільки чудесами вона не прославилася! Перед нею прозрівали сліпі, починали ходити каліки, одужували від смертельних хвороб ті, від кого вже відмовилися лікарі, отримували допомогу у самих безвихідних життєвих ситуаціях безліч християн.

Не один раз переживала Обитель тяжкі часи, часи гонінь на Святу Православну віру, війн та лихоліть. От і влітку 1675 року під час Збаражської війни з турками військо завойовників підступило до Почаївської обителі, обступивши її з трьох сторін. Монастирська огорожа, як і декілька кам'яних будівель обителі, представляли слабкий захист для осаджуваних. Іноки і миряни мали надію лише на Божу милість та допомогу Пресвятої Богородиці і старанно молилися вони, припадаючи до чудотворного образу Божої Матері. Над храмом несподівано явилася Сама Пречиста Богородиця, "омофор белоблистящийся розпускаючи", з небесними ангелами, що тримають оголені мечі. Татари стали стріляти в Пресвяту Богородицю, але стріли поверталися назад і знищували тих, хто їх пускав. Жах охопив ворога. У панічній втечі, не розбираючи своїх та чужих, вони вбивали один одного. Захисники монастиря спрямувалися в гонитву і захопили багатьох в полон. Деякі полоненики згодом прийняли християнську віру і залишилися в обителі назавжди.

З того часу в пам'ять позбавлення Успенської Почаївської Лаври від турецької облоги 1675 року було встановлено святкування на честь Почаївської ікони Божої Матері 5 серпня.

В цей святковий день очолив Божественну літургію у Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Серед багатьох гостей були і 54 паломники з нашого міста, які приїхали, щоб молитовно вшанувати Почаївську ікону Божої Матері. Разом з іншими прочанами вони взяли участь у хресний ході з чудотворною Почаївською іконою Божої Матері.

В нашому місті майже в кожному православному храмі є Почаївська ікона Божої Матері, перед якою віруючі можуть помолитися і попросити Пресвяту Богородицю про заступництво та допомогу.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool