Суть та гарантії договору довічного утримання

Липень 04, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 911 | Коментарі: 0

Люди похилого віку все частіше цікавляться, які гарантії вони можуть отримати для свого подальшого утримання та догляду. 

Однією з таких гарантій є укладання договору довічного утримання (догляду). Але перед тим, як укласти такий договір слід звернути особливу увагу на його умови.

Утримання та догляд довічно регулюється Главою 57 Цивільного кодексу України та визначається, як договір довічного утримання (догляду).

За договором довічного утримання (догляду) одна сторона передає у власність другій стороні житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно, яке має значну цінність. Взамін друга сторона зобов’язується довічно матеріально забезпечувати першу сторону (у вигляді житла, харчування, догляду і необхідної допомоги).
Сторонами в договорі довічного утримання є відчужувач та набувач. Варто зауважити, що набувачем майна відчужувача повинна бути дієздатна особа, яка має змогу забезпечити його належне утримання та догляд.

Як правило, договір довічного утримання (догляду) укладають: одинокі малозабезпечені пенсіонери; люди похилого віку позбавлені опіки та піклування близьких; особи, які потребують сторонньої допомоги.

Звертаємо увагу, що договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. У разі недотримання даної вимоги, такий договір визнається недійсним.
Довічне утримання може надаватися у чітко визначеній грошовій сумі, черговість виплат грошових сум, обсяг та форми повинні бути визначені в договорі.

Також, відповідно до законодавства, набувач зобов’язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду). Але, якщо частина майна відчужувача перейшла до його спадкоємців, витрати на його поховання мають бути справедливо розподілені між ними та набувачем.

Після підписання договору, житлове приміщення залишається у повному розпорядженні відчужувача, як і до укладання договору, тобто він має право:

• продовжувати жити у своєму житлі та залишатися зареєстрованим (ні за яких обставин і ніхто не може виписати його);
• запрошувати до себе друзів і родичів;
• здавати житло в оренду.

У свою чергу, після передачі права власності за договором, літня людина (відчужувач), отримує певні вигоди:

- вона більше не повинна платити комунальні платежі (це обов’язок набувача);
- вона не ризикує у випадку руйнування цього житлового приміщення (це також переноситься на набувача).

У випадку, коли набувач з певних обставин не в змозі надалі надавати належне матеріальне утримання відчужувачу, його зобов’язання, у відповідності до договору, можуть перейти до членів його сім’ї за обов’язкової згоди відчужувача. Якщо з членів сім’ї набувача ніхто не виявить бажання взяти на себе його обов’язки, то ці обов’язки можна передати іншій особі, але за згодою відчужувача та членів сім’ї набувача.

Слід зауважити, що відчужувач за договором має право заперечувати, щодо передачі обов’язків набувача іншій особі. У свою чергу набувач має право звернутися до суду для вирішення цього питання.

Законодавством передбачені випадки припинення договору довічного утримання. Договір може бути розірваний, на підставі рішення суду, на вимогу відчужувача або третьої особи у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків.
У випадку припинення дії договору, внаслідок невиконання або неналежного виконання набувачем обов’язків за договором довічного утримання, передбачена можливість повернення відчужувачу майна. Якщо набувач відмовляється добровільно повернути майно, набуте ним за договором, відчужувач має право звернутися до суду. Усі витрати, зроблені набувачем на користь відчужувача не відшкодовуються.
Олександрійський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Олександрія, вул. Першотрвнева, 18. Тел.: (05235) 7-04-04, 7-04-40, 050 563 72 11.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Анна Лунга-Лягуша


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool