Що потрібно знати споживачеві про укладання договорів на виконання робіт (послуг)

Жовтень 03, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 1472 | Коментарі: 0

Кожна людина за все своє життя укладає велику кількість договорів. Та що там говорити про все життя, якщо тільки щоденно кожен з нас укладає декілька договорів. Тому кожному з нас бажано володіти хоча б необхідним мінімумом інформації про свої права при укладенні договорів, їх виконанні, зміні та припиненні.

Кожна людина за все своє життя укладає велику кількість договорів. Та що там говорити про все життя, якщо тільки щоденно кожен з нас укладає декілька договорів. Тому кожному з нас бажано володіти хоча б необхідним мінімумом інформації про свої права при укладенні договорів, їх виконанні, зміні та припиненні.


У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук в рамках «Школи досвідченого споживача» відбулася зустріч з начальницею відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Лілією Будніковою. На заході були присутні представники Юридичної клініки «Правовий захист» Донецького державного університету внутрішніх справ — голова юридичної клініки Віталій Кадала та доцент кафедри господарсько-правових дисциплін та економічної безпеки Олена Гузенко, курсанти закладу. Також до зустрічі долучилися постійні слухачі Школи – викладачі Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі, користувачі бібліотеки.

Отже, що ж ми знаємо про послуги, виконання яких потребує укладання договорів?

Для укладення договору, — зазначила фахівчиня, — необхідним є досягнення його сторонами згоди з усіх істотних умов, тобто тих умов, які законом визначені обов’язковими для певного виду договору, щоб такий договір вважався укладеним.

Законом встановлено дві форми договорів — усна та письмова. Усні договори — це ті, які виконуються в момент їх укладення, наприклад, купуючи квиток на проїзд у громадському транспорті, ми укладаємо договір перевезення, купуючи товар у магазині — договір роздрібної купівлі-продажу, йдемо до перукарні — договір про надання послуг тощо. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном, розрахунковим документом, передбаченим чинним законодавством.

Більш детально пані Лілія зупинилася на укладанні письмових договорів, зміст яких зафіксований на папері. З яких же розділів повинен складатися договір?:

Обов’язково повинна бути дата, місце укладання та найменування сторін, які уклали договір, а саме: назва суб’єкта господарювання зі сторони виконавця та прізвище, ім’я, по батькові споживача зі сторони замовника;
Один із головних розділів має назву Предмет Договору, а саме зазначення усіх видів послуг (робіт), які замовляє споживач;
Також не мало важливою умовою будь-якого договору є обов’язки Виконавця та обов’язки Замовника;
Наступний розділ ціна та порядок оплати послуги;
Відповідальність та вирішення спорів;

Інші умови, а саме кількість укладених примірників, дата набрання чинності та термін дії договору.

Також деякі Договори містять розділ «форс-мажорні обставини». Тобто, обставини, внаслідок настання яких умови договору не можуть бути виконані. До прикладу: зараз ми всі живемо у воєнному стані. Тобто за наявності у суб’єкта господарювання висновку Торгово-промислової палати щодо воєнного стану, дає підстави йому на час війни не виконувати умови договору. Кожен договір містить розділ адреси, реквізити сторін. Після підписання Договору сторонами договір вважається укладеним.

I наостанок, найголовніша порада від фахівчині, яку необхідно взяти до уваги та виконувати кожному — уважно читайте те, що ви підписуєте. Не розумієте чогось з написаного у проєкті договору, який вам пропонують укласти? Ніхто вас не примушує його підписувати негайно, візьміть його з собою та проаналізуйте вдома, у спокійній атмосфері, а ліпше — в офісі в адвоката, повірте, вийде дешевше!


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool