Про право на тишу та відпочинок

Грудень 27, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 1242 | Коментарі: 0

Напередодні новорічних свят, корисною та необхідною є інформація про обмеження за рівнем шуму у приміщеннях, громадських місцях, на вулиці. У межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці Кропивницького місцевого центру з надання БВПД роз’яснюють основні аспекти права громадян на тишу та відпочинок.

Нормативно-правовий акт, що регулює суспільні відносини, пов’язані із захистом населення, в тому числі і від шуму, є Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

Згідно з його положеннями, громадяни мають право на безпечні для здоров’я та життя побут, відпочинок і навколишнє середовище. Стаття 24 цього Закону зобов’язує підприємства, установи та організації вживати заходів з недопущення перевищення рівнів шуму на так званих захищених об’єктах, в число яких входять житлові будинки та прибудинкові території. Допустимий рівень шуму встановлюється санітарними нормами і залежить від території і часу доби. В середньому для житлових будинків рівень шуму не повинен перевищувати 45-60 дБ.

Відповідно до Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, рівень шуму не може перевищувати показники, встановлені санітарними нормами, у:

- житлових будинках і прибудинкових територіях;
- лікувальних, санаторно-курортних закладах, будинках-інтернатах, закладах освіти, культури;
- готелях та гуртожитках;
- розташованих в межах населених пунктів закладах громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
- інших будівлях і спорудах, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
- парках, скверах, зонах відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

 З 22:00 до 8:00 забороняється голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами шуму, запускати салюти, феєрверки і використовувати піротехнічні засоби.

В свою чергу, у робочі дні така заборона триває з 21:00 до 8:00, а у святкові та неробочі дні цілодобово забороняється проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. В обов'язковому порядку, особа, що проводить ремонтні роботи, зобов’язана повідомити мешканців прилеглих квартир про початок таких робіт. А вже, за наявності згоди мешканців всіх прилеглих квартир (бажано письмової), ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні.

Одночасно із зазначеним, дозволяється проведення робіт (без дотримання вказаних вище правил), які викликають значний гамір, у наступних випадках:

- гамір з квартири не поширюється за межі квартири;
- проводяться роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків аварій та інших надзвичайних ситуацій або припинення (попередження) правопорушень;
- проходять збори, мітинги, демонстрації, інші масові заходи, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;
- проводяться невідкладні роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність жилих і громадських будівель;
- проходять святкові заходи, спортивні змагання.

За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму:
- для житлових кімнат квартир, житлових приміщень будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, спальних приміщень в дитячих дошкільних установах і школах-інтернатах, складає – вдень до 55 дБ, вночі (з 22:00 до 8:00) – до 45 дБ;
- для територій, які прилягають до житлових будинків, – вдень до 70 децибелів, вночі – до 60 дБ;
- для майданчиків відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, майданчиків дитячих дошкільних установ, шкіл та інших навчальних закладів – до 60 дБ.

За додатковими роз’ясненнями звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53; тел.: 095 876 62 33, (0522) 32-08-24.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool