Право на додаткову оплачувану відпустку одинокій матері, яка працює

Жовтень 19, 2017 | Народний репортер | Переглядів: 2734 | Коментарі: 0

До Світловодського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка М., з проханням надати правові роз’яснення щодо права на додаткову оплачувану відпустку одинокій матері, яка працює.

З даного питання консультує Алла Мирошник, начальник Світловодського бюро правової допомоги.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» та пункту 2 статті 182-1 Кодексу законів про працю України, визначено право жінки, яка працює на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпПУ), за наявності відповідних підстав.
Право на додаткову оплачувану відпустку має:
• жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;
• жінка, яка має дитину-інваліда;
• жінка, яка усиновила дитину;
• одинока мати;
• батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
• особа, яка взяла дитину під опіку.
Так, одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини, або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдову; жінку, яка виховує та утримує дитину сама, у тому числі й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів; жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена.

Важливо врахувати, що зазначене визначення терміна «одинока мати» застосовується тільки для надання пільг і гарантій, встановлених трудовим законодавством щодо відпусток.

Зауважимо. За наявності декількох вищевказаних підстав для надання додаткової відпустки, її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів, при цьому поділу на частини ця відпустка не підлягає, вона надається повною тривалістю (10 календарних днів).
Наприклад: • одинока мати, в якої дитина є інвалідом, має право на додаткову оплачувану відпустку (17 календарних днів), за двома підставами: одинока мати та жінка, яка має дитину-інваліда;
• жінка, яка має усиновлену дитину і одночасно є одинокою матір’ю (вдовою), користується правом на таку відпустку (17 календарних днів), за двома підставами: жінка, яка всиновила дитину, та одинока мати;
• якщо одинока мати виховує двох дітей віком 16 і 17 років, вона має право на додаткову оплачувану відпустку (тривалістю 10 календарних днів) за однією підставою: одинока мати.
Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки», додаткова оплачувана відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних, тому може надаватись у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини.
Для того, щоб отримати додаткову оплачувану відпустку, одинокій матері необхідно надати роботодавцеві:
• копію свідоцтва про народження дитини;
• довідку органів запису актів громадянського стану про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька дитини;
• жінка, яка є вдовою, – копію свідоцтва про народження дитини та копію свідоцтва про смерть чоловіка.
Розлученій жінці, якщо батько не бере участі у вихованні дитини необхідно надати роботодавцеві:
• рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;
• рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини;
• ухвалу суду або постанову слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;
• акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів у акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини;
• довідку зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

Пред’явлення лише копій свідоцтва про розірвання шлюбу та довідки з ЖЕО про реєстрацію місця проживання, не дає достатніх підстав стверджувати, що батько не бере участі у вихованні дитини.

Важливо. Додаткову оплачувану відпустку можна використовувати і за минулий час. Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову оплачувану відпустку працівникам, які мають дітей. Відповідно до ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Таким чином, працівник, який має право на додаткову відпустку, але з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, і в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток, як встановлено ст. 24 Закону України «Про відпустки».

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool