Порядок розірвання шлюбу в умовах війни

Січень 16, 2023 | Народний репортер | Переглядів: 1138 | Коментарі: 0

Війна внесла свої зміни в життя українців. Такий, досить поширений у мирний час процес як розлучення, під час війни, набуває зовсім іншого значення. Розлучитися під час воєнного стану можливо, однак необхідно знати про нові особливості цієї процедури.

Хто може звернутись за юридичною консультацією та за безоплатною вторинною правовою допомогою для написання позовної заяви про розірвання шлюбу, розповів юрист Владислав Явірський жителям Олександрівки, що на Кіровоградщині.

«Воєнний стан не є перешкодою для реалізації свого права на розірвання шлюбу, як і в мирний час, розлучитися можна через органи державної реєстрації актів цивільного стану за взаємною згодою сторін та через суд», – наголошує завідувач сектору Олександрівське бюро правової допомоги Владислав Явірський.

Якщо у подружжя відсутні спільні діти, майнові спори та ніхто не заперечує щодо розірвання шлюбу, розлучитися можна через органи державної реєстрації актів цивільного стану. Для цього необхідно подати заяву встановленого зразка за місцем проживання одного з подружжя.

Для того, щоб розірвати шлюб через суд, потрібно подати позовну заяву, в написанні якої можуть допомогти юристи системи БПД. Позов про розірвання шлюбу потрібно подавати до суду за місцем проживання відповідача або за місцем проживання чи перебування позивача за умови, якщо на утриманні цієї особи є малолітні або неповнолітні діти.

За подання позовної заяви до суду про розірвання шлюбу сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, станом на 01.01.2023 року – 1073,60 гривень, крім випадків, коли особа звільняється від сплати судового збору.

У разі, якщо суд розглядає справу про розірвання шлюбу, шлюб розривається у день набрання чинності такого рішенням суду. Свідоцтво про розірвання шлюбу органами державної реєстрації актів цивільного стану не видається, рішення суду і є підтвердженням того, що шлюб розірвано.

Як отримати правову допомогу?

Звернутися до найближчого центру або сектору бюро правової допомоги;
скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

у кабінеті клієнта на сайті системи БПД 
правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool