Порада: Як поїхати з дитиною за кордон без згоди другого з батьків

Червень 19, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 1345 | Коментарі: 0

В межах реалізації правопросвітницької кампаії «Поїхати з дитиною за кордон без згоди другого з батьків – легко!» фахівці Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надають консультацію, як діяти при таких обставинах.

Уже розпочався довгоочікуваний період літніх відпусток і, нажаль, є непоодинокими випадки відмови одного з батьків надавати згоду на вивезення дитини за кордон.

Ситуація найчастіше викликана конфліктами між подружжям, які розлучилися. Іноді дозвіл отримати просто неможливо, оскільки місце проживання другого з батьків невідоме.

Нові правила виїзду дітей за кордон передбачає закон, який ухвалила Верховна Рада 3 липня 2018 року. У ньому прописані нові умови, за якими дитина віком до 16 років може виїхати за кордон без згоди другого з батьків.

Якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною – така дитина може виїхати за кордон на строк до 1 місяця. Що ж для цього потрібно:

1. надіслати другому з батьків рекомендованого листа про те, що маєте намір виїхати за кордон з дитиною, зазначивши країну, мету та тривалість поїздки.
2. на кордоні пред’явити копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення місця проживання дитини разом з одним із батьків (якщо відоме місце його проживання).

Повернутися в Україну з дитиною потрібно у строк до 1 місяця з дати виїзду.
Важливо пам’ятати! За умисне порушення строків перебування дитини за кордоном передбачена адміністративна відповідальність, а саме штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду дитини за кордон без згоди другого з батьків на рік.

У випадку коли існує заборгованість по сплаті аліментів понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою – можна виїхати з дитиною за кордон на строк до одного місяця і більше без дозволу боржника. Для цього необхідно:

1. отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів у державного чи приватного виконавця за місцем виконання рішення про стягнення аліментів;
2. на кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою та документ, що підтверджує інвалідність або тяжку хворобу дитини.
3. повернутися в Україну з дитиною.

За відсутності згоди одного з батьків, яким справно сплачуються аліменти, виїзд громадянина України, який не досяг 16-річного віку за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.
Позовна заява про надання дозволу на виїзд громадянина України, який не досяг 16-річного віку, за кордон без згоди та супроводу одного з батьків подається до суду в спрощеному позовному провадженні в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача.
За подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону України «Про судовий збір».
Позовна заява, оформляється відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України.

В позовній заяві повинно бути зазначено:

1. мета виїзду дитини за кордон (лікування, відпочинок, відвідування родичів тощо);
2. період перебування за кордоном дитини;
3. місце перебування (проживання) дитини за кордоном;
4. факт відмови другого з батьків у наданні згоди на виїзд дитини за кордон.

До позовної заяви необхідно додати також докази, що підтверджують викладені в заяві обставини. Так, документами, що підтверджують мету виїзду дитини за кордон можуть бути: довідка з лікувального закладу про те, що дитина потребує лікування за кордоном, туристична путівка, путівка в санаторій, запрошення від родичів тощо.

Увага! Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, також має можливість вивезти дитину за кордон, якщо не має заборгованостей з аліментів та отримав нотаріально посвідчену згоду того з батьків, з ким проживає дитина (для цього необхідне письмове звернення до того з батьків, з ким проживає дитина). Якщо ж протягом 10 днів останній не надає нотаріально посвідченої згоди, то для вирішення питання необхідно звернутися до суду, де це питання вирішуватимуть за скороченою процедурою.

Бажаючі отримання більш детальну консультацію з даного питання мають змогу звернутися до Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.: 095 876 62 33, (0522) 32-08-24.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool