Особливості працевлаштування неповнолітніх

Червень 11, 2020 | Народний репортер | Переглядів: 1126 | Коментарі: 0

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Проте, щодо охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці для них передбачено пільги.

Тож, перш ніж розпочати пошуки роботи, підліткам корисно було б ознайомитись з низкою положень Кодексу законів про працю України.

Права неповнолітніх у трудових правовідносинах роз’яснюють фахівці Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Варто наголосити на тому, що відповідно до статті 188 Кодексу законів про працю України не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. Але за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років.

Крім того, допускається і прийняття на роботу осіб, які досягли чотирнадцятирічного віку з метою підготовки молоді до продуктивної праці. Однак, обов’язковою є згода одного з батьків або особи, що його замінює та лише для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час.

Щодо особливостей працевлаштування, неповнолітня особа обов’язково повинна пройти медичний огляд та надати роботодавцю медичний висновок. У медичному висновку обов’язково має бути вказано про відсутність протипоказань для участі у відповідній трудовій діяльності. В подальшому особа повинна проходити кожного року обов’язковий профілактичний медичний огляд до досягнення 21 річного віку. Крім того, з неповнолітньою особою трудовий договір роботодавець обов’язково укладає у письмовій формі.

З-поміж іншого, роботодавцю законодавством суворо забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні. Також, забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.
Забороняється залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Що стосується заробітної плати для працівників молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи, вона виплачується в такому ж розмірі, як при повній тривалості щоденної роботи. Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.
Розглядаючи питання надання працівникам віком до вісімнадцяти років щорічних відпусток, варто зазначити, що вони надаються у зручний для них час. Такі відпустки повної тривалості у перший рік роботи неповнолітніх працівників надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві.

Важливо зауважити про підстави розірвання трудового договору з неповнолітнім на вимогу його батьків або інших осіб (усиновителів і піклувальників неповнолітнього, а також державних органів та службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю). Всі зазначені особи мають право вимагати розірвання трудового договору, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.
Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням.

Для професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників, особливо молоді, власник або уповноважений ним орган організує:
- індивідуальне навчання;
- бригадне навчання;
- курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства, організації, установи.

Працівникам, які проходять виробниче навчання або навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, власник або уповноважений ним орган повинен створювати необхідні умови для поєднання роботи з навчанням.

При підвищенні кваліфікаційних розрядів або при просуванні по роботі неповнолітніх працівників, повинні враховуватись:
- успішне проходження працівниками виробничого навчання;
-загальноосвітня і професійна підготовка;
-успішне проходження працівниками навчання в навчальних закладах.
Також, робітникові, який успішно закінчив виробниче навчання, присвоюється відповідна кваліфікація і надається робота відповідно до набутої ним кваліфікації та присвоєного розряду.
Для працівників, які навчаються без відриву від виробництва в середніх і професійно-технічних навчальних закладах, встановлюється:
- скорочений робочий тиждень;
- або скорочена тривалість щоденної роботи із збереженням заробітної плати у встановленому порядку, їм надаються також і інші пільги.

Зокрема, працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, надається додаткова оплачувана відпустка на період складання:
- випускних іспитів в основній школі - тривалістю 10 календарних днів;
- випускних іспитів у старшій школі - тривалістю 23 календарних дні;
- перевідних іспитів в основній та старшій школах - від 4 до 6 календарних днів.

Працівникам, які складають іспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю відповідно 21 та 28 календарних днів.

Анна Лунга-Лягуша 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool