Особливості купівлі меблів

Лютий 05, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 1014 | Коментарі: 0

Сучасне помешкання важко уявити без меблів. З часом вони втрачають свій шарм і новизну та й у процесі використання зношуються. 

Поціновувачі комфорту й заощадливі господині прагнуть оновити інтер’єр за рахунок якісних меблів і не переплативши зайвих грошей. Що треба знати для того, щоб не втрапити в халепу та меблевий гарнітур, який припав до смаку, потішив вас?

Найперше, споживач повинен знати, в кого саме він придбаває або - увага! - замовляє меблі. Для цього суб'єкти господарювання повинні забезпечити наявність на видному та доступному місці куточка покупця, в якому розміщується інформація: про найменування власника або уповноваженого ним органу, книга відгуків та пропозицій, місцезнаходження і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів. Якщо вказана інформація відсутня, споживач повинен розуміти, що в разі проявлення недоліків буде складно подавати відповідні заяви чи претензії, відстоювати свої права на повернення витрачених коштів.

Працівники суб'єкта господарювання, здійснюючи продаж меблів, зобов'язані надати споживачам необхідну, достовірну, доступну та своєчасну інформацію про них, правила експлуатації та догляду. Це стосується меблів і вітчизняного, й іноземного виробництва. Інформація про товар надається згідно з законодавством про мови.

Суб'єкт господарювання позначає роздрібні ціни на ярликах (цінниках) або в покажчиках цін товарів, що надходять до продажу.
Кожний меблевий виріб повинен мати маркування, яке наноситься на приклеєний до виробу паперовий ярлик, виготовлений друкарським способом. Дозволяється наносити маркування штемпелюванням, штампуванням, випалюванням. Маркування передбачає наявність інформації про найменування підприємства-виробника, його місцезнаходження, товарний знак, назву виробу, артикул, дату виготовлення, найменування нормативного документа, вимогам якого повинен відповідати вітчизняний товар.
На всі вироби, що входять до складу набору (гарнітура) меблів, поряд з ярликом має бути нанесений умовний знак або номер, що вказує на належність виробу до набору (гарнітура).

До упаковки меблів має бути прикріплений зразок личкувальної тканини. У разі відсутності упаковки або застосування прозорої (поліетиленової) упаковки зразок тканини має бути прикріплений до виробу.
Продаж меблів, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема, які засвідчують їх якість та безпеку, забороняється. Тобто, придбаваючи меблі, споживач має право вимагати від суб’єкта господарювання документи про якість та безпеку.
Корпусні збірно-розбірні меблі, які поставляються в розібраному вигляді, повинні мати інструкцію для складання, схему монтажу і документ про комплектацію.
Кожна деталь повинна мати свій номер та номер виробу і набору (гарнітура). Номери деталей мають відповідати номерам, зазначеним в інструкції із складання, схемі монтажу і документах про комплектацію.

До наборів (гарнітурів) меблів має додаватися інструкція з експлуатації та догляду за меблями. Уся знімна фурнітура меблів має бути упакована в заклеєний пакет чи коробку, укладена в одну із шухляд або прикріплена до однієї з деталей меблів. Меблі мають надходити в продаж у зібраному вигляді, повністю укомплектовані дзеркалами, склом і фурнітурою.
Вибрані споживачем меблі за домовленістю з адміністрацією торговельного об'єкта можуть зберігатися в торговельному залі із зазначенням на виписаному товарному чеку часу оплати. Якщо споживач не вніс плату у визначений час, товар надходить у продаж.
Разом із товаром споживачеві в обов'язковому порядку видається розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару або надання послуги.
На відібрані споживачем меблі виписується товарний чек, де зазначаються номер або найменування торговельного підприємства, назва товару, перелік окремих виробів, які входять до складу набору (гарнітура), загальна кількість товарів у наборі (гарнітурі), забарвлення та малюнок оздоблювальних, облицювальних матеріалів, фурнітури тощо, артикул, ціна, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис.

Відпуск товарів проводиться в упакованому вигляді, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу або не випливає із суті зобов'язання. Упаковка товарів повинна відповідати вимогам відповідних санітарних правил та забезпечувати збереження товарів.
Придбані меблі споживач має право залишити на зберігання у суб'єкта господарювання на узгоджений строк шляхом укладення договору зберігання відповідного товару. До залишеного на зберігання товару додається копія розрахункового документа, на якій зазначається строк зберігання, а на самому товарі розміщується табличка з написом "Продано". Суб'єкт господарювання протягом зазначеного строку несе відповідальність за зберігання і якість товару.

Доставка меблів споживачу оформляється замовленням-квитанцією або іншим документом із зазначенням найменування суб'єкта господарювання, прізвища споживача, його місця проживання, дати оформлення замовлення, назви товару, артикула, кількості предметів, видів і вартості послуг, часу їх виконання тощо. Доставка товарів здійснюється у строк не пізніше 7 днів з моменту оформлення покупки, якщо інший строк не встановлено за домовленістю сторін.

У разі виявлення невідповідності товарів умовам продажу (даним, зазначеним у розрахунковому документі), некомплектних або товарів неналежної якості споживач може відмовитися від прийняття цих товарів. У цьому разі оформляється акт, у якому зазначаються причини відмови. На підставі акта суб'єкт господарювання повинен доставити споживачеві товари без недоліків або повернути вартість товарів та послуг.
Витрати, пов'язані із заміною товарів, здійснюються за рахунок суб'єкта господарювання.
У разі неякісного складання та установки товарів споживач може вимагати безкоштовного усунення недоліків. Суб'єкт господарювання забезпечує складання меблів у споживача у строк не пізніше 7 днів з моменту оформлення покупки, якщо інший строк не встановлено за домовленістю сторін.
У разі замовлення виготовлення меблів споживачі повинні убезпечити себе та мати: письмовий договір укладений із суб’єктом господарювання, де чітко визначені умови; розрахункові документи видані суб’єктом господарювання в разі внесення споживачем коштів, незалежно чи це завдаток, чи повна оплата вартості замовлення; специфікацію замовлених меблів (гарнітура) з повним описом матеріалу з якого буде виготовлений виріб (гарнітур), оздоблення, фурнітури, кольору, розмірів, креслень.
Особливу увагу при придбанні матраців необхідно звернути на наступне. Продавець зобов’язаний зберігати матраци в горизонтальному положенні на рівних твердих поверхнях у кількості не більше 6 штук один на одному. Матраци з пружинами складувати забороняється. Такі умови зберігання убезпечують поверхні матраців від деформацій.

При продажу матраців суб’єкт господарювання повинен надати змогу споживачам ознайомитися з основними властивостями матраців, розміщених у горизонтальному положенні, та інформувати споживачів про допустиме їх навантаження.

Права споживача в разі купівлі неякісних меблів чи матраців забезпечуються в обсязі, передбаченому статтею 8 Закону України «Про захист прав споживачів».

Працівники управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області сподіваються, що, озброївшись переліченими рекомендаціями, споживачі зроблять вдалі покупки.

Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool